Всички мерки, предприети от Diapason Records във връзка със създалата се ситуация, са насочени към защита на изключителните права върху произведението и върху песента на Теодора и DJ Jerry, заявиха от музикалната компания

 

Нагла гавра с труда и таланта на текстописеца, създал римите от песента  „Моят номер“ на Теодора и DJ Jerry извършила Мара Отварачката, стана ясно от развитието на сагата с авторските права. Припомняме, че джукестата певачка наскоро извади кавър на хита под заглавие “Малка черна рокля”, с който нейната колежка Теодора взриви музикалната сцена преди 15 години. Решавайки да трупа слава и пари с чуждия труд, половинката на Миро Дзвера явно си е направила сметките без кръчмар.

 

Въпреки, че оригиналната гръцка песен със заглавие „Theos“ на композитора Foivos не ограничава възможността други артисти да създадат своя версия, не така стои въпросът с текста. Оригиналните рими са измислени от български автор специално за Теодора и DJ Jerry, които я пускат в бг-вариант под заглавието  „Моят номер“ през 2010 година с продуцент Diapason Records. Логично, правата върху текста са на музикалното компания и на текстописеца.

 

Мария, по стара традиция, решава да плюе върху законовата и морална страна на казуса и нагло си присвоява песента, изпявайки я в оригиналния вариант от 2010, само с дребни козметични редакции, колкото да мине метър. Естествено, притежателят на правата сваля новото парче от YouTube.

 

Вчера от Diapason Records защитиха труда на своите изпълнители с нарочно изявление до медиите, в което се казва следното:

 

Във връзка с тиражираната в публичното пространство информация, която касае популярната песен на Теодора и DJ Jerry „Моят номер“, издадена през 2010 година с продуцент Diapason Records, категорично заявяваме, че всички твърдения за неправомерно поведение или нарушение на нечии права от страна на Diapason Records са манипулативни и напълно неверни. Изцяло подвеждащи са разпространените в традиционните и интернет медии обвинения, че продуцентската ни компания е „свалила“ неправомерно новото видео на изпълнителката Мария – „Малка черна рокля“, което беше публикувано на 27.05.2024 г. в официалния YouTube канал на изпълнителката.

Diapason Records беше запознато с подготвяния от Мария проект, свързан с преработка на оригиналната гръцка песен със заглавие „Theos“ на композитора Foivos, по която преди почти 15 години беше направена и кавър версията в изпълнение на Теодора и DJ Jerry. Версията на Diapason Records обаче беше създадена с оригинален текст на български език, правата върху който се притежават изключително от продуцента и издателската компания на българския автор на текста.

 

Въпреки отказа да се предоставят права за използване на текста на песента „Моят номер“, Мария е създала своята кавър версия с използване на по-голямата част от него. Такова използване безспорно е нарушение на авторските права и на ексклузивните права на продуцента Diapason Records.

 

Всички мерки, предприети от Diapason Records във връзка със създалата се ситуация, са насочени към защита на изключителните права върху произведението и върху песента на Теодора и DJ Jerry, без да ограничават възможността на други артисти като Мария да направят свои кавър версии.

Важното в този случай обаче е, те да не нарушават чужди авторски права, като използват без съгласие текст на чужда песен. Diapason Records ще продължи да защитава творчеството на своите автори и изпълнители срещу всяко неоснователно и неправомерно действие, което нарушава техните права!“, заявяват от Diapason Records.

Източник: crimesbg.com