Присвоявала ли е шефката в Центъра за градска мобилност Румяна Милова пари от банковите сметки на хора, вложили спестяванията си в Уникредит Булбанк и била ли е уволнявана от Левон Хампарцумян за да се заметат следите на престъплението? Този въпрос от месец витае по коридорите на Столичната община след като кметът Васил Терзиев назначи ревизия в дружеството, а до няколко седмици се очаква насрочване на конкурс за нов директорски борд.

 

Въпреки достолепната й възраст, за професионалното минало на Милова се знае твърде малко, а в медиите тя е представяна най-вече като бившата шефка на “паяците” и настоящ член на борда на Центъра за градска мобилност. Мимоходом се споменава, че е работила в някои от най-големите банки, и до там.

 

Една от бившите й местоработи - началник “ключови и корпоративни клиенти” в Уникредит Булбанк, повдига множество въпросителни. С редакцията ни се свързаха нейни някогашни колежки, които разказаха, че в качеството си на частен банкер, под крилото на Левон Хампарцумян, тя си е позволявала да оперира със сметките на доста интересни в публичното пространство хора. И не просто да оперира, а да отклонява авоари без тяхно знание, възползвайки се от пълномощните, които са й дали. Казано на прост език - за Румяна Милова вървят слухове, че е крала пари на клиенти и това е било известно на банковите шефове.

 

Косвено потвърждение на срамното петно, лепнато върху ЦГМ намираме в коментар от форума на голяма онлайн медия, писан преди шест години по повод друг скандал с Уникредит Булбанк - опразването на сметките на футболиста Мартин Петров от тяхна служителка. Неназован потребител тогава пише: “Това не е първият подобен случай с БулБанк. Направете справка защо Румяна Милова (настоящият шеф на Градска мобилност) беше уволнена от БулБанк. Ще дам жокер - нещо подобно на настоящият случай”, намеквайки, че началничката на паяците също не е била чужда на навика да пощипва чужди пари, явно под крилото на маститите си шефове.

 

Дали анонимните твърдения са клевети или добре заметени под килима престъпления, отговор трябва да даде прокуратурата, ако кметът Терзиев благоволи да изпрати данните от ревизията в държавното обвинение. Защото каквото и да е ставало в миналото на Милова, то бледнее пред деянията й в настоящето, свързани с много корупция, конфликт на интереси и лошо стопанисване на общинската собственост. За това от години говорят активистите на “Спаси София”.

 

Докато всички погледи са вперени в шефа на Милова Димитър Дилчев, който със сигурност ще опере пешкира на лошото управление в столичния транспорт, зрялата и опитна в далаверите дама пребивава на сладката началническа длъжност в учудващ комфорт. Единствените статии, където фигурира името й, са угоднически и отразяват нейни изказвания при публични изяви. От няколко години като с магическа пръчка са изчезнали наглед невинни материали за миналото й на банкер, въпреки високите позиции, които е заемала и факта, че дори е участвала в екипа на МФ за преструктуриране на външния ни дълг. Дали колегите от други медии просто са решили да почистят архивите си, или някой умишлено им е подсказал да премахнат всички публични отправки към банкерското житие на Милова, не се наемаме да твърдим.

 

Десетилетията професионална кариера на Румяна Милова са сбити в следните няколко изречения: “Преди да постъпи в ЦГМ, в продължение на 25 години работи в сферата на банковото дело в едни от най-големите банки в страната, на различни длъжности - от обслужване на ключови клиенти до заместник-директор на дирекция. Участва в преговорите за преструктуриране на външния дълг на страната след обявяване на мораториум върху обслужването му през март 1990 г. Директор на дирекция „Паркиране и мобилност“ към „Център за градска мобилност“ ЕАД е от 2011 г., а от aвгуст 2016 г. е и член на Съвета на директорите на дружеството. Милова е и заместник-председател на Българската асоциация за паркиране и устойчива градска мобилност”. Точка.

 

Името ѝ обаче фигурира в одитния доклад на Сметната палата от 2016 г., в който се казва, че е заемала длъжността директор без сключен договор, което противоречи на Търговския закон. Според общинския съветник и лидер на “Спаси София” Борис Бонев, тя "е доказала, че няма качествата" за ръководния пост. "Основната причина е, че под нейно ръководство паркирането в София продължава да се прави не с цел регулиране, а с цел събиране на пари. След като тя отговаря за паркингите и гаражите, следва да отговори защо откакто има зони, не е построен нито един многоетажен паркинг или гараж с пари от тези зони. Следва да отговори защо се налагаше да се правят репортажи по медии, за да се затворят дупки и пропуски в наредбите за паркиране, заради които нарушители не можеха да бъдат глобявани от служителите на ЦГМ", коментира не отдавна той.

 

Надяваме се, че след като влезе в ръководството на столицата, макар и само като редови общински съветник от управляващата града коалиция ПП-ДБ-СС, Бонев ще продължи да е все така словоохотлив по отношение на Центъра за градска мобилност и векуващата на синекурни постове там Румяна Милова. Хубаво би било представителите на новото мнозинство да повдигнат завесата дали опитната във финансовите дела дама не е получавала дебели материални стимули под масата при избора на банките, с които ЦГМ оперира, защото и такива сплетни се носят из “Московска” 33.

 

Освен дългогодишна шефка в ЦГМ, имуществената декларация на Милова я разкрива като истинска имотна кралица. Тя притежава два апартамента в столицата, всеки от по близо 70 кв.м., както и просторно ателие от 152 квадрата, плюс гараж. Недвижимостите са придобити в съсобственост със съпруга й Димитър Милов - поет, писател, преводач, председател на литературен клуб и автор на над 15 книги. Изобщо - човек на словото и духа, чиито занимания надали биха му осигурили свежи финанси за закупуване на толкова апетитни имоти. Без да правим каквито и да е внушения, житейската логика сочи, че парите най-вероятно са осигурени от чевръстата в бюджетните далавери негова съпруга. Дали част от средствата, с които са придобити скъпите недвижимости не са били откраднати от сметките на клиенти в Уникредит Булбанк, както се пише по форумите, не се наемаме с прогноза. На ход е прокуратурата.

Източник: crimesbg.com