Любимата на столичани планинска пътека, изградена и “павирана” още от времето на Цар Фердинанд за да могат жители и гости на града да правят излети на Витоша, от седмица е станала “частна собственост”, алармираха будни граждани в социалните мрежи.

 

Грозните метални заграждения препречват подходите към планината над бившия бар “Шишарка” към Белята вода, които се намират на територията на парк Княжевска борова гора, която е публична общинска собственост.

 

Въпреки това, по всяка вероятност кметът на столичния р-н “Витоша” е дал съгласието си самоуправството да продължи с пълна сила, въпреки гражданското недоволство. Няма как иначе да си обясним меко казано нелогичното пасивност на районната администрация, но и на голямата община в лицето на Васил Терзиев, които дни след публикуването на сигнала във фейсбук, угоднически си правят пас, а железата продължават да грозят пейзажа.

 

“Безобразията в държавата продължават. Видно е, че трябва задълбочена проверка как са придобити тези имоти", коментира Любомир Божилов. Гражданите съобщават и че в района се извършва масова сеч в частния имот. Не е ясно дали от район Витоша са дали разрешение за изсичане на гората. 

 

В деловодството на столичен инспекторат има регистрирана жалба срещу самоуправството под номер ССИ24-ГР94-933/26.04.2024, но за съжаление на гражданите, на сайта на община “Витоша” е невъзможно да се подаде жалба, т.к. изписва “грешка в сървъра, а имейлът, който е указан, е неверен.

 

Преди дни местните жители сигнализираха и за проблем с река Княжевска, от която се носи силна миризма на нефт. Опасенията на живеещите в близост са, че в реката се изливат токсични вещества. Министерството на околната среда и водите съобщиха, че проверка по случая е направена, а резултатите са показали, че действително водите са замърсени.

Не е установен обаче източникът на замърсяването. От министерството очакват отговор от кмета на район "Витоша" Зарко Клинков, към когото е подадена информацията за проверката. Хората припомнят, че преградените пътеки към Витоша се намират на територията на парк Княжевска борова гора, която е публична общинска собственост. Войната със собствениците на реституирани имоти на територията на парка се води от години, но засега губят само столичани.

Източник: crimesbg.com