Оказва се, че големият син на легендарния китарист Иван Лечев е милионер в Англия.

 

Макар и само 35-годишен, Иван Лечев-младши ръководи собствена агенция за подбор на персонал и финансиране на нови компании, която през 2021-ва е обявена за най-добрата нова агенция в Обединеното кралство. Българинът работи с германци, англичани, американци и шведи, а бизнесът му непрекъснато се разраства.

 

Младият мъж е плод на брака на талантливия си баща Иван Лечев с кубинката Оля Маркес, популярна от участието си в култовата група от 80-те. „Трамвай №5“. Властната майка още по време на бременността обявява, че детето й няма да се занимава с музика, независимо че и баща му, и дядо му са музиканти, а самата тя също е излизала на сцената. Въпреки това, по думите на сина си, тя „забранява със закон да му бъде показван музикален инструмент дори и на снимка”. Настоява детето да заляга над учебниците и това дава резултат.

 

На 14-годишна възраст то е прието в най-престижното по онова време средно училище в София – Първа немска гимназия. След като я завършва, заминава за Уоруик в Обединеното кралство, където изучава бизнес науки. Мястото е едно от най-добрите за тази цел в Англия.

 

Още като студент Лечев-младши решава, че някой ден ще създаде просперираща собствена компания, макар че все още няма никаква идея в каква посока ще се развива нейната дейност. Първата му работа е в Американската инвестиционна банка. Попада там по стандартния начин – подавайки молба за стаж. Избира голяма корпорация, в която да започне да трупа трудов опит, защото мястото дава възможност за създаване и на полезни контакти. Остава там само година – до 2013г-а, когато агенция за подбор на персонал му предлага работа.

 

Младият мъж приема предизвикателството да смени сферата си на развитие. 5 години са му достатъчни, за да натрупа достатъчно знания и опит и да развие нов отдел на компанията, ситуиран в Мюнхен. По този начин той включва в употреба образованието си от Немската гимназия, благодарение на която е усвоил немския език почти като майчин. В офиса, който ръководи по онова време, работят 30 служители.

 

Преди 5 години Лечев-младши решава да отвори и собствена агенция за подбор на персонал. Той се насочва към набирането на програмисти, тъй като за такива специалисти има огромно търсене и недостатъчно предлагане. Дори големите компании се затрудняват да намерят добри професионалисти в тази област, а какво остава за по-малките и за тези, които тепърва стартират своя бизнес? Предприемачът и неговият партньор, с когото отварят агенцията, добавят една услуга в нейната дейност. Това е подпомагане на финансирането на нови дигитални компании. Лечев твърди, че не е чувал за други компании, освен неговата собствена, които да извършват и двете дейности едновременно.

Вероятно това „нововъведение” прави агенцията му уникална и успешна на фона на огромната конкуренция – в Обединеното Кралство оперират 40 000 подобни компании.

 

Явно Лечев-младши се справя добре с условията на подобна жестока надпревара за клиенти, защото през 2021 г. – 3 години след създаването си, компанията му получава награда за най-добра нова агенция на годината в Обединеното кралство. Тази година пък е номинирана за микроагенция на годината в кралството. За тези успехи допринасят и уникалният за страната бизнесмодел и множеството доброволчески инициативи на българина.

 

Синът на Иван Лечев е милионер в Англия

От началото на пандемията той започва да организира безплатни обучения и семинари. Към момента агенцията му има два установени физически офиса в Берлин и Лондон. Основният фокус в дейността й е Германия, но се работи и с Англия, САЩ и Швеция, а най-вероятно занапред компанията ще продължава да разширява клиентите си.

 

Съдейки по всичко това, Оля Маркес явно не е сгрешила, настоявайки синът й да заляга над учебниците вместо над нотните тетрадки. Преди година той вдигна приказна сватба в Барселона с англичанка, която прие фамилията му. За разлика от много българки, които премахват окончанието „а” от фамилните си имена, тя го е добавила, макар и да идва в България само веднъж годишно – за Коледа. Официалното й име е Тери Лечева, а не Тери Лечев. Преди година по време на участие в шоуто на Нова тв „Черешката на тортата” свекървата обяви, че сватбата на сина й е планирана цели 3 години. Бащата – Лечев-старши, е свирил на цигулка в чест на празника на младото семейство. Това е втората сватба на двойката. Първата е била по-скромна – в родния град на Шекспир в Англия.

 

Иван-младши има сестра от втория брак на майка си, която ес 11 години по-малка от него. От втория брак на баща му с актрисата и певица Жени Лечева, той има и брат Константин, за когото не е имало „закон за забрана на музиката”. Детето свири на ударни инструменти.

Източник: Уикенд