След шока от първоначално обявените цени за плажни аксесоари, морският сезон вече стартира.

 

Много от популярните плажове по Черноморието обявиха не толкоз щадящи цифри за чадъри и шезлонги. Все пак на фона на първоначално спряганите 50 лева за морски аксесоари стана ясно, че най-високата цифра е 15 лв. за сянка и 12 за шезлонг на плажа.

 

Ще продъни ли джоба ни лятната почивка

Варна ще ни сурвака с цени от 20 лева за плажен комплект, а на Слънчев бряг ще е с левче по-евтино. В Поморие и Созопол двата аксесоара струват по 7 лева, същата е цифрата и в Албена, и Поморие. Най-евтин тази година е плажът Бургас-Север, където чадър и шезлонг са на цена от 1.20 лв.

 

Туристическият бранш вече сметна, че семейство с две малки деца ще трябва да отдели за седмица отдих на българското Черноморие минимум 1 700 лева. Този сезон нощувките, плажните принадлежности и цените в ресторантите са скочили с 30%. Очакванията са, че в пика на сезона цените ще скочат двойно, прогнозират от бранша.

 

Засега цените в 4- и 5-звездни хотели се движат между 120 и 190 лв. за ол инклузив обслужване на човек. Най-скъпите оферти са в Златните и Дюни. Ако изберете 4-звезден хотел в Елените и Св. Влас ще трябва да отделите по 80-100 лева на човек. 4 звезди ол инклузив в Созопол пък ще ви струва около 100 лв. на ден. В Несебър пък пълният дневен пакет ще ви излезе около 140 лв. на ден. 120 е сумата в уж народния курорт Приморско.

В „Св. Константин и Елена“ можете да отдъхнете срещу скромната сума от 38 лева на ден в 3-звезден хотел. В Слънчев бряг пък ол инклузивът излиза около 70-80 лв. на човек.

 

Почивката в популярната напоследък Гърция пък може да ви излезе и по-скъпа, и по-евтина в зависимост от това къде ще решите да отдъхвате. На Халкидики цените са като в родните 4-звездни хотели – 130 лв. дневно ол инклузив, с всички екстри. Ако обаче решите да поемете в посока Атон, почивката далеч няма да ви излезе толкоз евтино. Там за седмица ще трябва да отделите поне няколко хилядарки.

В Анталия пък ще ви е нужен бюджет от 1 500 лв. за същото време.

 

Въпреки сходните цени у нас и в южните ни съседки, нашенците определено предпочитат чуждите брегове заради огромната разлика в класата на обслужване. И тази година проблемът с персонала в българските курорти остава – кадри липсват, а по хотели и ресторанти работят ученици и студенти, които не само не са обучени, а и не владеят елементарни практики в изкуството на знанията.

 

Тази година любителите на каравани и кемпери ще са значително повече. Къмпингите вече са препълнени, макар цените да са по-високи. Там покачването на услугата е с около 10-20%. В парцелите обаче ще се отчитат водомери и ще се заплаща количеството на консумираната вода заради високата й цена.

 

В случай, че сте планирали да изкарате лятото на каравана, то ще са ви нужни 7 000 лв. за целия сезон на първа линия и 5 600 лв. – на втора. Бунгалата пък са средно по 120 лв. за нощувка през май и до 500 лв. за юли и август.

Източник: Уикенд