Схемаджиите от ПП Киро, Академикът и Асен Василев в прословутия си запис от преди няколко години вкараха в българската политическа реалност лафчето “ала-бала”.

 

Оказва се обаче, че алабализмите не са единствено техен патент, но се използват и от всеки с нисък морал и схемаджийскo мислене. В този ред на мисли Министерство на електронното управление (МЕУ) е едно от ключовите ведомства с огромен ресурс, за да реши предсрочните избори. Съвместно с МВР, МЕУ и “Информационно обслужване” са трите най-важни институции имащи отношение към изборите.

 

Дали дългогодишните кадри на “Информационно Обслужване” Александър Йоловски и Валентин Мундров ще се окажат „равно-отдалечени“ от политическите партии „експерти“ и като такива съответно подходящи кандидати за служебен министър в бъдещия кабинет на „независимия“ Димитър Главчев?

Дали отново невменяемият изпълнителен директор на почти държавното дружество “Информационно Обслужване” г-н Ивайло Филипов ще продължи практиката, обратно на логиката, подчинената структура на МЕУ да си назначава министър, а не обратно?

 

Според информация от наши източници, това могат да се окажат риторични въпроси.

От една страна интегритета на въпросните „експерти“ е силно съмнителен, имайки предвид фанатичната им преданост към Ивайло Филипов и “Информационно Обслужване”. От друга страна именно това ги прави силни кандидатури, особено отчитайки факта, че служебен премиер е „несвързаният с ГЕРБ“ Димитър Главчев.

 

Отдавна не е тайна, че Ивайло Филипов е изключително близък и верен на Бойко Борисов, като системно му подсигурява подходящи резултати на изборите. На “Информационно Обслужване” се възлага директно обработката на резултатите от изборите съгласно Изборния кодекс, но в същото време това е единственото звено от изборния процес, което никога не е одитирано. Именно това стои в основата на предположенията, че на ключовата роля в Министерство на електронното управление ще се осигури назначение на служебен министър, който ще осигури комфорт на Ивайло Филипов да изпълни за пореден път обещанието си пред лидерите на ГЕРБ и ДПС за „честни“ изборни резултати. И двамата „експерти“ са еднакво удобни за целта.

Изключително важно е още да се знае, че настоящият министър на електронното управление Валентин Мундров е лична номинация на Мария Габриел. Също така е важно да се знае и че преди това той беше дълбоко неизвестен и не блесна с никакви постижения в МЕУ.

 

Мундров е може би единствено популярен с факта, че минава за “дясна ръка” и близък приятел на изпълнителният директор на “Информационно обслужване” Ивайло Филипов. Още с назначаването си като зам.-министър за обществото стана известно, че Валентин Мундров е в тежък морален конфликт на интереси.

 

Ще припомним, че в последователно заеманите длъжности и роли, Валентин Мундров от една страна като физическо лице е получил лична материална облага, и от друга страна, в качеството си на служител заемащ висша публична длъжност, с решенията си е набавил значителна облага за дългогодишния си работодател “Информационно обслужване”.

 

Мундров първо е бил директор дирекция „Софтуерна интеграция“ в “Информационно Обслужване” и като такъв е ръководил проекта и цялата работа по договора на дружеството с НЗОК. По работата по този договор има данни и сериозни претенции от страна на Управителя и от Надзорния съвет на НЗОК за некачествено изпълнение. В последствие, след скорострелното отстраняване от страна на ГЕРБ на недоволния от “Информационно Обслужване” управител на НЗОК, г-н Мундров става експерт на консултантски договор в НЗОК, където постига две ключови неща: включва НЗОК в списъка на “Информационно Обслужване” и подготвя рамков договор за директно възлагане на дейности по системна интеграция за 43 млн. лв на бившия си работодател. Две седмици след сключването на рамковия договор, в знак на висока признателност, по предложение на Александър Йоловски, Валентин Мундров е назначен за заместник-министър на електронното управление. В тази си роля, той вече е натоварен да отговаря за процеса по съгласуване на проектите и техническите спецификации на въпросните дейности по системна интеграция за 43 млн. лв на НЗОК, които преди това услужливо е планирал и възложил директно на “Информационно Обслужване”, без поръчка по ЗОП и съответно без конкуренция.

 

Валентин Мундров се отличава и с още едно свое постижение – последователната си работа по Националната Здравно-Информационна Система (НЗИС). Първо отново като директор дирекция „Софтуерна интеграция“ в “Информационно Обслужване”, където пряко е отговарял за планирането и изпълнението на софтуерната разработка на НЗИС. Запознати източници от дружеството споделят, че в това си качество, г-н Мундров е изготвял доклади до изпълнителния директор Ивайло Филипов за липса на вътрешен капацитет (достатъчно на брой подготвени експерти) за изпълнение на разработката, в резултат на което са сключвани договори за наемане на външен ресурс, от типа IT personnel body rental (добре позната практика в Европа, при която една компания се обръща към друга конкретна компания с молба за ресурси с определени умения, като възнаграждението се регулира чрез броя часове и/или човеко/дни, предоставени за изпълнението на определени дейности). За този тип възлагане “Информационно Обслужване” не организира поръчки по реда на ЗОП, а директно се обръща към конкретни компании, като принципа на избор и договаряне не е публичен и не е регламентиран. Това създава предпоставки за отклоняване на средства чрез отчитане на повече часове, от реално изработените.

 

Нека да припомним и че за разработката на НЗИС (проект на Министерство на здравеопазването) бяха сключени договори с изпълнители, избрани с открити обществени поръчки, които в последствие бяха прекратени и създаването на НЗИС е възложено директно на “Информационно Обслужване”. В резултат България е загубила евро финансиране на стойност 12 млн. лв, тъй като правилата на ЕК не допускат разходването на средствата да става на неконкурентен принцип.

 

Договорите за изграждане на НЗИС с “Информационно Обслужване” не са публични, но има данни, че стойността на изграждането е надхвърлила значително тези 12 млн. лв до този момент. След като осигурява схемата с НЗИС в рамките на “Информационно Обслужване”, Валентин Мундров е изпратен от Ивайло Филипов в МЕУ, където в рамките на своя ресор да „контролира“ по подходящ начин от страна на принципала резултатите от изпълнението на НЗИС. И в тази си роля г-н Мундров не спира да хвали НЗИС, независимо от множеството оплаквания от работата на електронните рецепти, направления, бележки, достъпите до пациентските досиета и данни и прочие, не само от страна на гражданите, но и от редица специалисти и цели съсловни организации.

 

От всичко изписано дотук става ясно, че най-спокойно можем да предположим, че и на тези избори ще има “ала-бала”, като разбира се трябва да отбележим, дори дебело да подчертаем, че в случай, че на мястото на Мундров беше Божидар Божанов от ПП нещата едва ли щяха да бъдат по-добри. Напротив, много е възможно дори да бяха и по-лоши.

 

Най-важният въпрос за нас като общество обаче остава: Докога на такива важни позиции ще попадат схемаджии, чийто интерес единствено се заключва в безумни алабализми и измамата на един цял народ?

Източник: wow-media.bg