Цената на инсталиране на газови уредби в автомобилите се увеличи с 300 лева за последната година. Преди 12 месеца, автосервизите предлагаха най-популярните комплекти за 1050 лева, то в момента този вид услуги се предоставят за 1350 лева.

Тази цена е за автомобили без турбо двигатели и с по-обикновени двигатели, 4 цилиндрови и без директно впръскване. За някои модели с различни технически характеристики, цените могат да достигнат 1500-1600 лева. Но независимо от модела, се наблюдава увеличение на цените спрямо ситуацията на пазара през есента на 2022 година.

Въпреки това увеличението на цените не спира интереса към инсталиране на газови уредби, и заявките за този вид услуга се увеличават значително. За да се получат качествен монтаж, клиентите трябва да изчакат повече от месец при утвърдени майстори в столицата, което показва високото търсене на услугата.

Шофьори: Евтино вече няма, забравете за газовата уредба

Този ръст на цените е явно свързан и с нарастването на цените на горивата - дизел и бензин, които вече надвишават 3 лева за литър. Прогнозите за евентуална ескалация на конфликта в Израел вероятно също ще оказват влияние върху цените на горивата през следващите седмици.

Инсталирайки АГУ на автомобила, разходът за пробег пада близо наполовина в сравнение с бензин. Въпреки, че държавата махна отстъпките от пропан-бутана за автомобилите, все пак това гориво остава най-изгодно.

Източник: blitz.bg