Изключително талантливата поетеса Дора Габе, родена като Исидора Пейсах Габе, има богат и данамичен живот, пълен с върхове, с трагични любови, разнообразна поетична и преводаческа дейност.

 

Тя е дълголетница като съперницата си за мъжко обожание Елисавета Багряна и също получава редица награди. Всяка световна култура би се гордяла с наследница като Дора Габе. От началото на второто десетилетие на ХХ век до своя край, тя обнародва поезия за деца и възрастни, пътеписи, разкази, есеистична проза, импресии, отзиви за книги от български писатели. Обръща особено внимание на младите творци и на тези, които са бъдещето на литературата ни.

 

Съюзът на българските писатели не спази завещанието на Дора Габе

На тях завещава жилището си и цялото си творчество. Незнайно защо обаче председателят на СБП (Съюз на българските писатели) и неговите приближени заключват апартамента й и до него вече няма достъп никой. Едва ли е за ремонт на жилището, предвид факта, че там скоро е правен такъв. Съюзните членове мълчат, защото вярват, че този апартамент ще се дава под наем и ще имат някаква финансова облага от това, както се случва с някои от останалите жилища на известни писатели, завещани на СБП. Не е направено абсолютно нищо, за да закипи културен живот в тези жилища.

 

По-младите членове на СБП не одобряват решението на председателя Боян Ангелов, но не искат  да влизат в конфликт с него. Погледнато реално съюзът се издържа от наеми и няма никаква реална дейност.

 

За разлика от столичното жилище на Дора Габе на бул. „Васил Левски“ №60, в което не може да влезе никой, Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич е не само единственият и най-голям музей на писателя, а е и културно средище, в което се съхранява паметта за творци от различни видове изкуства, като актрисата Адриана Будевска, балетмайстора Атанас Петров, художника Петър Дачев и много други.

 

Още през 80-те години на ХХ век в музея е създаден и фонд „Дора Габе“. В продължение на повече от 20 години специалисти събират ценни книги, вещи, снимки и документи, свързани с живота и творческата дейност на поетесата. Във връзка с проекта да се създаде експозиция за една от най-заслужилите добруджанки и една от най-утвърдените жени писателки в България – Дора Габе, тази работа се активизира от началото на ХХI век.

Източник: Уикенд