Димитър Петков се превръща в първият убит действащ български премиер.

Убийството му бива извършено преди повече от 115 години – в края на февруари 1907 г. Освен него биват разстреляни и двамата му сина – Димитър и Никола, отново заради политическа дейност. 

Малкоизвестен е фактът, че Димитър Петков и съпругата му Катина, са едни от първите, развели се в България след Освобождението. Бракът им едва успява да изтрае 10 години, а разводът се превръща в най-горещата тема в столичната преса, пет години преди края на XIX век.

На Петков му писва да търпи непрестанните прищевки на съпругата му, а претенциите й винаги били гарнирани с караници. Заради деспотичния й и кибритлийски нрав, той се изнася от семейното им жилище, където освен семейството му се е настанил да живее и шуреят му. От близък приятел на Димитър, той почти се превръща в негов враг.  

Той дори му заявява в прав текст, че няма нищо против да направи сестра си вдовица. Сякаш на Катина обаче това, че Димитър се изнася от дома им не й стига и тя бързо прибира любовника си. На всичкото отгоре дава поредица скандални интервюта, в които с охота обяснява как мъжът й като кмет на София в периода 1888-1893 г. успява да открадне твърде много.

В едно от интервютата си през 1890 г, Катина отсича: „Направо с гъза си крадеше“. 
Петков е известен с това, че именно по времето на неговото управление София се превръща от ориенталски в европейски град. Катина обаче не спира да обвинява съпруга си в корупции и злоупотреби. 

В действителност обаче целта на цялото това оплюване от нейна страна е да се сдобие с петстайния апартамент на ул. „Раковски“ 66 и сериозна сума пари. 
В крайна сметка двамата успяват да се разведат на 10 декември 1895 г. съдът присъжда жилището и децата на Петков с условието да живеят при майка си, докато навършат пълнолетие.

Петков изживява изключително тежко развода и най-вече раздялата с децата си. За да не гладуват отрочетата му, той дори бива принуден да назначи на работа любовника на жена си. 
За разлика от Катина, Петков произхожда от бедно семейство. Той е седмото дете на семейство изселници от Карловско в Тулча. Заради липсата на храна гладува в продължение на дни. 

Донякъде корупционният му апетит се обяснява с огромната бедност, която съпровождала детството му. Катина е с 11 години по-млада от него и произхожда от знатния род Ризови от Битоля. На сватбата си през 1885 г., Петков за пръв път слага цилиндър на главата си. 

Като кмет на София, Петков се сдобива с доста имоти, сред които две постройки, купени в съдружие със Стамболов, както и голяма къща на площад „Народно събрание. Година след като вече не е градоначалник, той за малко не губи имането си. Притискан от кредитори, три години по-късно, той продава част от имотите, за да погаси дълговете си.
Източник: Уикенд 
 

Съпругата на убития премиер Димитър Петков не се спира пред нищо