Лекарите били безмилостни в диагнозата си и го предупредили, че му остават няколко месеца живот

15 октомври се оказа фатален за жена, мечтала да стане кино актриса, но съдбата й отредила да бъде интериорен дизайнер. Става въпрос за съпругата на режисьора Николай Волев – Доротея Волева.

Във вторник Доротея погреба първия си съпруг – рок легендата Кирил Маричков. Само няколко часа по-късно настоящият й съпруг Николай Волев, взел фаталното решение да скочи от прозореца на таванското помещение, което семейството обитава.

 

Режисьорът избрал да полети от последния етаж на кооперацията на столичната улица „Кракра“ 5, където живее от десетилетия.

Само пет дни преди тази драма, Кирил Маричков също изпълни последния си полет в този живот – полетя от сцената и изгуби живота си.

 

Според медицинските експертизи и двамата са получили черепно-мозъчни травми, несъвместими с живота.

„Любов, ревност и тежка болест са в основата на решението на режисьора на един от най-хубавите и гледани български игрални филми в годините на соца, като „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Да обичаш на инат“, „Маргарит и Маргарита“, да сложи сам край на живота си, предполагат негови приятели и колеги.

 

Преди 8 години, през 2016-а, интелектуалецът бе диагностициран с рак на белите дробове – нещо, което самият той обяви в няколко интервюта. Лечението му вървяло сравнително добре и повече от 5 години, той не е имал оплаквания и проблеми, но при последния му преглед наскоро, станало ясно, че ракът се е завърнал с пълна сила, а разсейките са плъзнали в цялото му тяло, разкриват познати на Волев.

 

Лекарите били безмилостни в диагнозата си и го предупредили, че му остават няколко месеца живот и му предстои „много тежка битка“, разкриват негови колеги. Вероятно това е накарало78-годишният Волев да вземе фаталното решение, допускат в артистичните среди. Режисьорът на неуспешното продължение на „Козият рог“ всъщност се е метнал от терасата на апартамента си. Той представлява таванско помещение в центъра на София. 78-годишният Волев е починал на място.

 

„Бил съм в този апартамент много пъти. Там нямаше дори балкон, а един широк прозорец, от който е невъзможно да паднеш просто ей така – беше високо. Ясно в какво се е случило... Бог да го прости Николай“, разказа пред Lupa.bg колега на режисьора.

 

Вероятно нещо се е случило в мозъка му и той не е издържал на огромното психическо напрежение. Смъртта на Кирил Маричков допълнително напрегнала кинаджията. Жената на Волев – Доротея, всъщност е първата съпруга на основателя на „Щурците“ и майка на единствения му син - Кирил Маричков-младши. Въпреки, че е женен за Доротея от 40 години, Николай продължавал да ревнува съпругата си от бившия й мъж, както и от сина й, разкриват хора от артистичните среди. Доротея запазила добри отношения с музиканта, макар че именно тя го зарязва в края на 70-те, за да се омъжи за Волев, който току-що се бил върнал от Лондон, прихванал маниери на английски джентълмен, умеещ да сваля жените с финес.

 

На егоцентричния Волев никак не му станало приятно, че Доротея иска да се прости лично с Кирил Маричков и в този тежък ден да бъде до сина си Кирил на погребението на баща му. Режисьорът бил и много жегнат от емоционалните думи на жена си по адрес на бившия й, които тя сподели публично в социалните мрежи.

„Всички умираме. Но със своето творчество и живот той се обрече на безсмъртие. Той ще остане завинаги в нас и няма да бъде забравен“, написа Доротея, подписвайки се като „Твоята първа съпруга“. Тези думи буквално пронизали Николай Волев, твърдят негови колеги. И сякаш, за да даде безкрайно тежък урок на жена си, решил да полети от високото... докато Доротея се прощава с бившия си мъж.

 

В същия фатален ден, двойно почернена, Доротея Волева публикува в социалните мрежи изповедта си за режисьора и сякаш потвърди индиректно, че той сам е избрал смъртоносния си полет. „Изчезна някъде във вселената, без да каже къде отива, за да мога да го намеря“, написа Доротея. Мнозина кинотворци изразиха съболезнования за смъртта на Николай Волев, а актьори разкриха, че режисьорът е бил професионалист, но човек с изключително труден характер, и на тях понякога им е било адски трудно да работят с него.

 

„Признавам, не ми беше лека работата с теб, Николай! Бих казал дори, една от най-трудните! На моменти те мразих, на други обичах, но винаги имах огромен респект от теб, защото това беше Ти! С всичките си странности, чудатости и огромен талант, които притежават само изключителните хора. Бях в потрес, разбирайки за нелепата ти смърт, и съм категоричен, че не е честно! Все още ми е трудно да асимилирам случилото се с теб и се надявам да ми простиш всичко, всички глупави спорове, диспути, скандали дори, но едно зная, и то е, че бяха в името на успеха. Прости ми! Почивай в мир!“, написа актьорът Димитър Баненкин.

 

„Имах шанса да работя с него. И въпреки че беше трудно и тежко да го обикна като режисьор и водач! Как си паднал, какво се е случило, мили гринго... Много ми е мъчно... Много! Лети Николай и снимай небесното кино докрай! И бурни аплодисменти, ако обичате, щото като Да Обичаш На Инат! Няма! Просто Няма! Сбогом“, изповяда се и Касиел Ноа Ашер.

 

Официално близките на Николай Волев отричат той да се е самоубил.

 

Настояват, че се касае за инцидент – тръгнал да слага капан за гълъби на перваза на прозореца на кооперацията, което звучи абсурдно. Официалната версия е, че режисьорът е стъпил на стара дъска, загубил е равновесие и е полетял от четириетажната кооперация. Получил е тежка черепно-мозъчна травма, затова се предполага, че е паднал на главата си. Имал е и политравма.

 

И двете наранявания са несъвместими с живота. Иначе малко преди смъртта си Волев и съпругата му Доротея правели планове за екскурзия в чужбина, дори имали резервация. Завръщането на фаталната онкологична диагноза обаче явно го е подтикнала да се метне от балкона, допускат в арт средите...

Източник: Уикенд