На разстояние от 112 км от Благоевград, 211 км от София и 202 км от Пловдив е разположено удивително място за пътешествие и отдих – Лещен, община Гърмен.

Селото се намира на около 7 км от общинския център Гърмен, в Западните Родопи. Оттам се открива великолепна панорамна гледка към Пирин. В близост до Лещен са архитектурните резервати Ковачевица и Долен. Къщите в селото са разположени по стръмните склонове на планината и запазват автентичния дух на българското село.

Само на 200 км от София ще откриете райско място за почивка! СНИМКИ

Някои от тези къщи са преобразувани в семейни хотели и вили за гости, където туристи могат да отседнат. Заради своя автентичен вид селото често се използва за снимки на филми и музикални клипове. Не пропускайте възможността да се разходите из главната калдъръмена улица, да си закупите сувенири като спомен и да се потопите в неповторимата атмосфера.

Само на 200 км от София ще откриете райско място за почивка! СНИМКИ - Снимка 2

През края на 19-ти и началото на 20-ти век Лещен българско село в Неврокопска кааза. В селото има църква, която е построена през 1833 година и носи името "Света Параскева". През отминали времена селото е административен център с развита търговска дейност и играе важна роля в околията.

Само на 200 км от София ще откриете райско място за почивка! СНИМКИ - Снимка 3

Освен това има и други интересни забележителности, които може да посетите. Те включват резервата "Тъмната гора", каньона на река Канина, местността Синият вир, скалните образувания "Козият камък" и "Черната скала", които са известни също като „Тракийските съкровища“.

Източник: blitz.bg