Наказателно дело с граждански иск за 100 хил. лв. срещу режисьора Сашо Морфов е завел директорът на Народен театър „Иван Вазов“ – Васил Василев. То е по повод изказването му при получаването на наградата „Аскеер“ за най-добър режисьор за спектакъла „Антигона“ миналата година навръх 24 май.

 

Василев отбелязва, че се е почувствал обиден, че от сцената на театър „Българска армия“ при

получаването на статуетката, Морфов го е нарекъл „партийна, номенклатурна, нищожна личност“

 

„Между другото, това е моят пети „Аскеер“, останалите четири са в Народния театър. Там някъде се спотайва онази партийна, номенклатурна, нищожна личност, която е директор на театъра в момента“, каза Морфов през май 2023 г., след като получи наградата си и допълни, че статуетка ще го „ободри в тези трудни за него дни“.

Два месеца по-рано Морфов беше дисциплинарно уволнен като главен режисьор на Народния театър от Васил Василев, гилдията е разделена, а спорът се пренесе в съда.

 

Александър Морфов миналата година получи „Аскеер“ за най-добра режисура на „Антигона“ в Плевенския театър и спектакълът бе определен за най-добро представление на сезона според академия „Аскеер“. По ирония на съдбата като директор на Драматичния театър в Плевен Васил Василев покани Морфов да постави „Антигона“, а след като стана шеф на Народния взе в екипа си и режисьора.

 

След почти две години административен тормоз, поръчки в жълти медии, разследващи комисии, забрана за работа, уволнение,  заплахи, забрана на спектакли, дела, дело, заведено и от Десислава Атанасова като председател на ПП на ГЕРБ. Дело - шамар?

Поръчки - бухалки?

Какво да очакваме още? Произшествие с чадър?“, написа по повод делото на Василев срещу Морфов  актрисата Рени Врангова, съпруга на режисьора,

 

Близки до Сашо Морфов споделят, че той трудно преживява административния тормоз,

на който е подложен. След като бе уволнен от Народния театър, режисьорът постъпи в болница в прединфарктно състояние, където му бе поставен стент на сърцето. Скандалите поболяха и Васил Василев, който все повече отсъства от театъра заради здравословни проблеми.

Източник: Уикенд