Новите депутати, които ще бъдат избрани на 2 април ще получават значително по-високи заплати в сравнение с колегите им от разпуснатия 46-и парламент.

 

Данните от НСИ сочат, че минималното им месечно възнаграждение ще е 6 351 лв., без да се броят добавките за стаж, образование, участие в комисии, както и парите за сътрудници и бензин. Тук е мястото да отбележим, че от там допълнително ще падат още поне 3 бона. Така на практика в следващото НС няма да има депутат, който да получава по-малко от чисти 10 бона на месец.

 

Румен Радев вече ще взима над 20 000 лева заплата

Увеличението е двойно по-голямо от ръста на средната работна заплата за страната за същия период.  

Причината за това е, че депутатските и министерските възнаграждения зависят от заплатата в обществения сектор.

 

Вероятно си давате сметка, че през декември в държавната администрация се плащат огромни бонуси, което повишава средната заплата там до 2 127 лв., която през септември бе 1 860 лв.

Минималната заплата на хрантутниците в парламента се получава като се умножи по 3 средната заплата.

Така новоизбраните депутати ще прибират по 9 844 и то в случай, че нямат и ден трудов стаж, което не само не е невъзможно, а е и често срещано.

 

Румен Радев вече ще взима над 20 000 лева заплата - Снимка 2

Съгласно закона за всяка една година прослужено време им се полагат по 1.4% над заплатата, което иде да рече, че парламентарният шеф ще прибира поне 14 бона месечно.

Равна на неговата заплата е и тази на премиера, което означава, че от март Гълъб Донев ще получава по-високо възнаграждение. Като се добави и стажът, то няма да се подписва срещу по-малко от 15 бона месечно.

 

Държавният глава получава удвоена депутатска заплата. Това ще рече, че от следващия месец Румен Радев ще получава 12 702 лв. месечно. Добавяйки и 36-те му години трудов стаж, то месечното му възнаграждение ще надскочи 20 бона.

Да не забравяме, че допълнителни пари се полагат и на първата дама Десислава Радева.

Източник: Уикенд