10-годишно момиче в Сливен роди дете преди няма и месец, но това отдавна но прави впечатление на никого от обитателите на катуни в България, където да си родилка е професия, осигуряваща ти приличен доход, особено когато си социално слаб и на всевъзможни помощи като ток, вода, храна. Според данни на статистиката 104 малолетни девойки от Сливен са станали майки, без да са „узрели“ като отговорни хора. Това са подрастващи на възраст между 12 и 15 години, които вместо да залягат над учебниците и да посещават училище, се размотават по цял ден по улиците.

 

На пръв поглед от такова майчинство не се печели, но от втори става ясно, че всяко новородено директно отива на хранилка на данъкоплатците, които вече работят на по две места, за да пълнят семейния джоб.

Ромките са превърнали раждането на деца в начин на препитание

През 2023 г, държавата ни отпуска по 250 лева за първо дете, 600 лева за второ, 300 за трето и т.н. Като самотни майки рано родилите също получават финансови привилегии. Често се случва така, че майките на майките още са в майчинство, защото „произвеждат“ по 6-7 хлапета. Една ромка на 40 вече е прабаба, макар че и тя самата не е за изхвърляне.

 

Многолюдното семейство има право на общинско жилище и ако е достатъчно амбициозно, лесно се сдобива с такова.

 

„10-годишната родилка в Сливен изобщо не е прецедент. Такива деца-майки има и в други краища на България. Обикновено не ходят на училище. Спят в обща стая с родителите си и живеят в мизерни условия, но тях това не ги притеснява. Родителите са неграмотни, децата им също. Ако им дадете столевова банкнота и ги помолите да ви я развалят на 6 по 10 и две по 20 лева, няма да могат да се справя със задачата. Не знаят и български. Поради тази причина в една от големите хранителни вериги бе премахната контролната везна, където всеки можеше да си мери плодове и зеленчуци и да лепи етикет за минаване през касата. Счете се за некоректно и обидно към етноса да чете и се ограмотява.

 

Уви, дотам сме се докарали, че нашите роми, които някога бяха по-умни от европейците, днес не могат да четат и смятат. Но за сметка на това правят деца на килограм, без да осъзнават, че новороденото има нужда от топлина, дрехи, храни и нормални условия за живот.

 

Бебето се превръща в устойчиво средство за препитание. Влачат го от една социална служба в друга, за да вземат помощи. Приказките винаги са едни и същи – гладни сме, жадни сме, работа няма, пари няма, измъчени, изстрадали, но видиш ли Бог им дал рожбичка…

 

За всички е ясно, че едно 10-годишно момиче не може да гледа само себе си, камо и да се грижи за пеленаче. Въпреки това никой не предприема нищо. Защо? Докога деца ще раждат деца?! Къде е Агенцията за закрила на детето, която успя да се справи с просякините, които преди години в студ и жега влачеха децата си по тротоарите и молеха за някой лев, а сега абдикира от отговорност, защото не можела да влезе по домовете на малолетните любовчии родители?

 

Може поне да се въведе ред в безредието и поне възрастните да проявяват достатъчно разум, за да не спят с 10-годишни, макар че хлапетата се чифтосват помежду си. поради някои особености се смята за нормално, че могат да правят деца на братовчедките си, на сестрите си и на който им падне, защото в розовия свят на ромите „всичко е любов и дар от Бога“, разказва столичанката Виолета Здравкова.

 

Според нея държавата трябва да предприеме нещо и ограничи помощите, които се раздават на социално слаби. Преди време тя присъствала на бракосъчетание на 14-годишни момче и момиче. Тийнейджърите чакали бебе. С разрешението на родителите им сключили граждански брак, защото искали да са истинско семейство. Кандидат майката и таткото не работели. Искали да завършат средно образование. В отглеждането на бебето щели да им помагат родителите. Подобно нещо в годините на комунизма нямало как да се случи, защото имало железни правила – педофилията се наказвала и никой не си и помислял да направи бебе на 10-12-годишно хлапе. Ромите тогава работели като всички останали, защото да си безработен нямало шанс. Държавата здраво преследвала всякакъв вид мързеливци и хитреци, опитващи се да се изкарат болни, за да не работят. Средното образование било задължително и всички знаели да пишат и четат на български език.

 

„Малките ромки зачеват още с първия цикъл. За тях това е нормално. Акцентира се върху любовта и секса, но не и върху образованието, защото то вече не е задължително. Имаше и един интересен случай в района на Ихтиман. Момиче под 15 години имаше 3 деца, родени в три последователни години от трима различни бащи – също непълнолетни, но и неучащи. В един момент бащата на младата майка пожела да ги запише като свои деца, сиреч да ги направи братче и сестричета на родилката, която е негова щерка. Има и такава опция.

 

Друга непълнолетна беше родила момченце, но го тропосала на родителите си и хукнала да работи в Нидерландия, където имала приятелки. Те й обещали, че там ще печели добри пари и ще бъде истинска европейка – неща, които България нямало как да й даде. Послушала ги, захвърлила детето на родителите си и повече никой от близките и познатите й нито я чул, нито я видял. Примери могат да бъдат давани до безкрай. Ромите са чувствителни души, хора на живота, пък и има десетки организации, които защитават правата им, без да им напомнят, че освен права имат и задължения. Да се надяваме, че скоро ще се осъзнаят и ще станат отговорни – също е загуба на време.

 

Малките циганчета копират родителите си. Каквото правят големите – това и те. Любов – любов, деца – деца, танци – танци, пушене – пушене. Важното е, че помощите текат като река“, добавя и Мария Владимирова, която е с богат социален опит в работата с различните етноси у нас.

Източник: Уикенд