Жоржан Банов от една от първите български рок групи „Сребърните гривни“ емигрира преди десетилетия в САЩ, където живее и до днес.

 

Там среща хора, приели идеалите на Исус Христос и го водят до личната му среща с Бога. „Тогава за първи път почувствах свободата, за която жадувах отвътре“, разказва рок ветеранът, настоящ проповедник на вярата.

 

Разликата е, че ако в миналото си е служил на един вид страсти, то сега служи с музиката си на Бога. Превежда беседи, дарява надежда и духовни послания. Наред с представянето на книгата рок музикантът посещава ромския пловдивски квартал „Столипиново“. Не само храни обитателите му, а и им свири на цигулка, при това безплатно. Старае се да им внуши, че Бог обича всички еднакво.

 

Твърди, че циганите в Източна Европа, са „едни най-презираните и отхвърляни народи, но никога не е срещал хора обичащи повече от тях. Той изпълни обещанието си, че по време на престоя си в Казанлък тази година ще ходят с екипа му от врата на врата, за да се молят за болните и да осигуряват торби с храна на вдовиците и самотните. Екипът му ще се моли заедно с тях, за да им напомни, че не са сами и не са забравени. Мечтае да създаде частно сиропиталище у нас. На негова издръжка е подобна институция в Никарагуа.

 

Споделя, че само след половин година работа в САЩ вече имал спестени 4-5 хил. долара. Купил си пиано, китара, усилвател и барабани и тръгнал за Холивуд. По пътя започнал да свири с музиканти от независимо християнско движение.

 

Успехът му зад океана идва, след като започва да пише детски песни и издава класика. От общо 6 албума се продават 3.5 млн. копия в Щатите. Материалното му обезпечение му позволява да не е зависим от комерсиална работа. Сигурен е, че молитвите му са били чути още преди да се отдаде с цялото си сърце и разум на вярата.

Източник: Уикенд