Разправията между двама колеги от благоевградската полиция, звучи банално на пръв поглед.

 

Тези дни обаче служителите в МВР отново повдигат въпроса да се повиши заплащането им, без да уточняват дали и те самите ще започнат да работят по-усърдно. Или въобще да работят.

 

Разбира се не трябва да се поставят всички под общ знаменател, но скандалът в Благоевград нагледно илюстрира как уплътняват времето си определена категория труженици, което не пречи нито на кариерното им развитие, нито на високите им доходи.

 

Родопската Симона Радева осъдена за клевета

Въпросната разправия. между колеги е последвана от няколко дело за клевета и в крайна сметка цяла Широка лъка що разбере, че полицайката Радка Стойчева е осъдена да плати 5000 лева, понеже наказанието й включва и обществено порицание. Присъдата трябва да се закачи на информационното табло в селското кметство и да остане там в продължение на месец.

 

Оклеветеният от нея е старши разследващ полицай. Самата Радка пък започва работа в МВР през 2019 г., като преди това е била продавачка на дюнери, споделят запознати. Бързо напредва в кариерата, началството в Благоевград по един или друг начин оценява качествата й и след някой и друг месец е повишена и преместена в отдел „Разследване" към Окръжна дирекция на МВР.

 

Не минава много време и Радка Стойчева подава сигнал до „Инспектората" на министерството срещу старши разследващия полицай. Обяснява, че търси. съдействие от „Инспектората”, а не от „Вътрешна. сигурност" или Районната прокуратура, понеже колегата й по нейни думи бил техен „информатор" и бил използван, за да „топи" други служители. Затова сигнал до тези

органи щял да бъде напълно безсмислен, пише още самата Радка. Нетърпелива да получи възмездие, тя подава и втори сигнал, само след няколко дни, понеже не била сигурна, че първият е получен.

 

От какво се гневи Радка?

Според  нея старши разследващият полицай е изключително голям нарушител, дори извършител на престъпление, понеже държи в кабинета си подслушвателни устройства, с които записва колегите си и вероятно свидетели по досъдебни производства. Радка споделя още, че той е психически неустойчив, а тя лично се убедила в това, понеже го виждала, че „многократно си изпуска нервите, става. неконтролируем и дори „скача на бой”, “обижда, унижава и заплашва.

 

А как лично е засегната самата тя?

Колегата й, когато замествал началника на сектора, й давал най-тежките и най-много на брой досъдебни производства. Тя, разбира се, се оплакала на шефа на сектора им, но без резултат. Понеже не били взети мерки да нея товари с толкова работа, старши разследващият полицай продължил да й възлага тежка работа по време на дежурство. Задачите били твърде много, изпълнението им не било възможно, но той настоявал и изисквал!

 

Дори я заплашил, че ще докладва в прокуратурата, че Радка не желае да работи. Тя пък се оправдала, че не може да работи извънредно, защото е майка на малко дете. Колегата й въпреки това бил непреклонен и наистина подал срещу нея сигнал в Районна прокуратура, че не изпълнява служебните си задължения и създава предпоставки за „опропастяване” на важно

досъдебно производство.

 

Изводът, който Радка прави от всичко това, е, че колегата й я дискриминира, понеже той, според нея, изпитвал удоволствие да тормози служителките в МВР. Написала също, че старши разследващият полицай си намира нови „жертви от женски пол” сред наскоро назначени служителки в сектора, на които давал огромен брой дела.

 

От МВР започват проверка, разпитват се колегите в сектора. Твърденията на Радка увисват във въздуха, оказва се, че старши разследващият полицай е взискателен, но не е обиждал никого.

Той действително негодувал, че Радка не работи след 17,30 ч. дори когато е дежурна, а работата й се поемала от други колеги.

 

Съдът на няколко инстанции решава, че Радка Стойчева клевети колегата си. Все пак тя не е уволнена от МВР, а само е преместена в Смолян и живее в Широка лъка, в къщата на родителите си, на която според запознати направила ремонт поне за 40 хил. лева. Полицайката подкарала и „Форд Куга" закупен за 22 хил. лева през 2022 г., като преди това ползвала „Нисан Кашкай”, който обаче се оказал краден в Италия.

 

В МВР били наясно с това, но си замълчали и тя го продала през 2021 г. с помощта на колеги ченгета. Дали Радка Стойчева е „родопската Симона Радева”, както я наричат помежду си някои от колегите й, не можем твърдим. Запознати разкриват,  че тя винаги е разчитала на помощта на шефове от МВР, а също и подземни босове, вероятно нейни агенти в борбата с организираната престъпност.

 

Иначе Радка Стойчева била самотна майка със заплата около 2000 лева, но пък с висок стандарт на живот, което веднага направило впечатление в родната й Широка лъка, допълват източниците ни. Те се чудят как успява да се справи, при положение че баща й работи като пазач, а майка й е пенсионерка по болест и гледа детето й, докато тя обикаля по заведенията с агентурата си разбира се.

 

„Като приятелка с влиятелни шефове от МВР, Радка дори си позволява да пътува до селото си със служебната кола на полицейския инспектор в Широка лъка. Като кавалер, той е влязъл в ролята на личен шофьор и я вози напред-назад”, допълват картината очевидци.

Така в разправии, дебнене и сигнали кой какви ги върши минават дните на някои служители в МВР, докато се подготвят да протестират за повишение на заплатите си. Резултатите от битката с престъпността са друг въпрос.

Източник: Уикенд