Семейството на президентския секретар Николай Копринков, който е сочен за кадровик в сянка на служебния кабинет, започва строеж на огромен палат край София. Както си му е реда за помощник в многомилионната инвестиция, майката Диана и сестрата Мария, са си подбрали човек от сой. В ролята на ортак влиза бизнесменът Пламен Манолов. През последните години той е един от ключовите кадри на ГЕРБ, които управляват държавните спортни имоти, а преди това е бил част от структурата около ВИС-2.

 

Припомняме, че бившият спортен министър Радостин Василев обяви, че Пламен Манолов е близък приятел на Николай Копринков и лично след негово ходатайство е назначена Весела Лечева.

В замяна тя трябва да върне обратно в спортното министерство изчегъртани от Василев близки до бизнесмена чиновници, които да рестартират схемите за източване на милиони.

Самият Манолов също побърза да се нареди на държавната софра. Служебният кабинет го изстреля в ръководството на Български ВиК холдинг, през който се очаква в следващите години да минат милиарди левове за водни ремонти в цялата страна.

 

Случайно или не, но назначението на висаджията за спортен деятел съвпада със задвижване на проекта за резиденция „Копринкови“ в софийското село Герман.

След като Копринков влиза в голямата политика става секретар на президента Румен Радев. Той бързо прехвърля фирмата си „Дийонима“ на майка си и сестра си. Очевидно от хотела му, построен в пловдивското село Труд падат огромни печалби, след като фамилията се замогва твърде бързо.

 

Освен скъпите екскурзии до екзотични дестинации, Мария Грънчарова бързо се пренася от родното си село Труд в София. Заедно със съпруга й стават собственици на огромен апартамент и гараж в един от най-елитните столични квартали.

Сделката на сестрата на Копринков лъсна покрай скандала „Апартаментгейт“.

 

Очевидно обаче изгодно взетият апартамент от сестрата на Коприков не е бил достатъчен за нея и тя набързо си купува огромен парцел д с. Герман чрез наследената от брат си фирма. Там през последните години вдигнаха резиденции редица богаташи.

 

Грънчарова се съюзява с Пламен Манолов, който е близък приятел на Коприков. Именно Манолов ще спонсорира строителството на имота срещу вземането на половината от него. Той няма никакви проблеми да поеме разходите по наливането на бетона, предвид, че е успешен бизнесмен.

 

Неговата кариера започва още в зората на прехода. Според медийни публикации, той е финансов съветник на боса на ВИС-2 Георги Илиев, на когото помагал за легализиране на богатството му.

Днес „Строителна компания за строителство и развитие“ е собственост на финансиста на ВИС-2 Димитър Цеков-Митята, който наследява огромна част от легалния бизнес на Георги Илиев след убийството му.

 

Твърди се, че Манолов е продължил да помага със съвети на Митята и други важни висаджии, поне докато не се преориентира към друга дейност.

След като известно време е шеф в Българска банка, Монолов се захваща със спорт. През 2014 г. служебното правителство на Георги Близнашки го назначава за изпълнителен директор на фирма „Национална спортна база“.

 

След това става член на Съвета на директорите на „Академика 2011“ – друго дружество под шапката на спортното министерство, където е до юли 2016 г. Веднага след това със заповед на тогавашния спортен министър Красен Кралев, Манолов отново става член на Съвета на директорите на „Национална спортна база“. Бива освободен от този пост на 10.03.2022 от спортния министър Радостин Василев, заедно с куп други калинки на предишната власт.

 

Причина за изчегъртването стават откритите огромни безобразия при обществените поръчки за поддръжка на спортните имоти или договори за наем, обяви Василев. Бившият вече министър внесе и сигнали в прокуратурата за огромните далавери в управляваната от Пламен Николов „Национална спортна база“.

 

Очевидно това не е впечатлило назначения от Румен Радев служебен кабинет. След ходатайството на приятеля му Николай Копринков някогашният финансист на ВИС-2 и днешен строител на резиденция „Копринкови“ се озовава начело на „Български ВиК холдинг“.

Източник: Уикенд