"Рибата в Черно море можем да разделим на две групи - тези видове, които постоянно обитават водите му, и тези, които мигрират. Сред постоянните обитатели се нареждат попчета, калкан и черноморска акула. От друга страна, мигриращите видове включват чернокоп и лефер“, сподели в интервю Димитър, който е рибар от дълги години.

Той поясни, че в морските води се усещат някои промени, и тази година уловът на риба е по-слаб от миналогодишния.

"България и Румъния съвместно имат под 3% от целия улов в Черно море. През последните години липсва популация от попчета. В миналото, по това време, имаше много сафрид“, обясни рибарят.

Рибарите са много притеснени, става нещо в Черно море

Причините могат да са най-разнообразни и експертите все още не са сигурни на какво се дължат промените.

Някои дори намесват ситуацията в Украйна, като смятат, че рибата хвърля хайвера си в Азовско море, а военните действия я стресират и се отразява негативно на риболова.

Други смятат, че проблемът се дължи на цялостните климатични процеси – повишаване на температурата, което влияе много на живите организми и нарушава веригата на размножаване.

За момента официално българските власти уверяват, че замърсяване в нашата акватория вследствие на взрива на язовира в Украйна няма. Проби се взимат всекидневно, както и се използва компютърен модел за изследване на движението на водите.

Източник: blitz.bg