В последно време кръчмите съвсем я удариха през просото и масово пробутват стара и некачествена храна на клиентите или удрят в грамажа. Тарикатските номера започнаха след ковид пандемията, а в момента продължават с пълна сила, оплакват се възмутени клиенти от цялата страна.

 

Дори скъпите ресторанти, които уж държат на реномето си, напоследък си позволяват да сервират остатъци от предишен ден и явно стара храна. Масово се намаляват и порциите. Най-много се намалява грамажът на салатите и гарнитурите към основните ястия. Салатите, сервирани в повечето заведения са наполовина на съдържанието предлагано преди, споделят редовни клиенти, които виждат ясно разликата в чиниите.

 

Препълнените купички със зеленчук и добавки от сирене, кашкавал, пармезан и прошуто вече не са на мода. Особено по-скъпите добавки понякога почти липсват в порцията. Ако си поръчате „Овчарска салата” например, не разчитайте да видите нещо друго освен краставици и домати. Шунката, гъбите и яйцето ще са или няколко дребни парченца, или съвсем липсват.

„Все едно е дали ще поръчаш „Шопска” или „Овчарска”, салатата на практика е една и съща”, ядосват се клиентите.

Най-неприятната изненада за хората е обаче с основните ястия с месо. Мнозина се оплакват, че в скъпи заведения получават стара мръвка, дори с неприятен аромат, и то за блюда на цени между 25 и 30 лева. За да задушат неприятната миризма на старо месо, готвачите блъскат подправки „на кило" и така месото става почти невъзможно за ядене, оплакват се клиенти, разочаровани от номерата на скъпи софийски кръчми.

 

Ако пък поръчвате скара с гарнитура няма да намерите вече обилна добавка от картофки или лютеница – в чинията с кебапчетата ви ще се мъдрят няколко дребни компирчета и лъжица доматено пюре, разказват клиентите.

 

Десертите също са в оскъден грамаж почти навсякъде – парчето торта вече се предлага почти прозрачно и по сладкарници, и по ресторанти, въпреки че струва 7-8 лева, а крем-карамелът и „Брюле“, са почти на дъното на купичката. Оплаквания валят и от грамажа на питиетата – сервират се големи водки или ракии с „отрязан“ грамаж, а виното в чашата е под половината.

 

Ясно е, че кръчмарите пестят от продукти и се стремят да ударят печалба от каквото може и не искат да изхвърлят храна, но се оляха с номерата – все едно се върнахме в соца, ядосват се разочаровани клиенти.

 

Хората са категорични, че заведения, които се опитват да печелят на гърба на хората, като ги лъжат брутално и им прилагат кръчмарски номера, в крайна сметка ще изгубят постоянните си клиенти и пак няма да печелят добре. „Ако искаш да привлечеш и задържиш клиента, трябва да предлагаш вкусна и качествена храна и да не ги удряш в порцията, сякаш сме в миналия век. Още повече че грамажът най-често е отбелязан в менюто”, категорични са всички посетители.

Източник: Уикенд