Арестуваните след прибран подкуп от 62 500 лв. треньор на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов и неговият син със същите имена, който е главен експерт в Министерството на младежта и спорта, не са били единствените действащи лица в изнудването на шефа на федерацията по щанги Ариф Маджид, а прибързаната акция по задържането им е осуетила разплитането на цяла престъпна верига в спортното министерство.

Това твърдят запознати след титаничния корупционен скандал, разтърсил Министерството на младежта и спорта.

 

Баща и син Иванови бяха закопчани миналия петък, малко след като 32-годишният главен експерт в Министерството на спорта прибра белязани 62 500 лв. от президента на Федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид. Даването на подкупа се е състояло на задната седалка на джипа „Мерцедес“ G класа на бизнесмена от кюрдски произход, който от април т.г. е шеф на Федерацията по щанги. Маджид, заедно с члена на управителния съвет на щангите Марин Милашки, е основен свидетел срещу експерта от спортното министерство и баща му – олимпийският шампион от игрите в Барселона през 1992 г. Иван Иванов, който беше назначен за треньор на националния отбор по вдигане на тежести именно от изнудвания шеф на федерацията.

Рекетираният Ариф Маджид пуснал сигнал в КПКОНПИ и срещу кметицата Десислава Иванчева

В началото на седмицата Софийският градски съд остави за постоянно в ареста 32-годишния Иван Иванов, който междувременно беше уволнен от Министерството на спорта. Неговият баща Иванов-старши е пуснат под гаранция от 5000 лв., но определението не е окончателно и може да се обжалва в Апелативния съд на 28 декември. Дотогава баща и син Иванови остават в ареста.

 

Запознати с разследването разказват, че изнудването на Ариф Маджид стартирало още в началото на ноември, малко след като Министерството на спорта одобрило финансиране от 1,25 млн. лв. за провеждането на европейското първенство по щанги, което ще се проведе през 2024 в „Арена Армеец“.

 

Синът на треньора на националния тим по вдигане на тежести Иван Иванов, който от 2018 г. насам работи като експерт в спортното министерство, започнал да убеждава Маджид, че трябва да плати 5% подкуп от отпуснатата сума за да получава Федерацията по щанги държавно финансиране и през следващите години. Неговият баща Иванов-старши също е на тезата на сина си, че това е стандартна практика в Министерството на спорта – федерациите връщат под масата между 5 и 15% от парите, които им се отпускат.

 

След като многократно бил убеждаван да плати подкупа авансово, Ариф Маджид сигнализирал в КПКОНПИ, че е обект на изнудване, и предоставил на агенти от Антикорупционната комисия пари, които били белязани. Бизнесменът от кюрдски произход лично дал подкупа на Иванов-син в близост до сградата на Спортното министерство. Малко по-късно 32-годишният експерт беше закопчан с белязаните пачки в кабинета си при акцията на Комисията за противодействие на корупцията и Софийската градска прокуратура.

 

 

Служители от спортното министерство обаче са категорични, че баща и син Иванови не са единствените замесени в аферата с подкупа, и потвърждават ширещите се слухове, че в ръководеното от бившия автомобилен състезател Димитър Илиев министерство от години съществува практика да се взимат рушвети от спортните федерации, борещи се за държавно финансиране.

 

Неофициално се твърди, че 40 000 лева от сумата е трябвало да бъде предадена от Иван Иванов-младши на шефката на отдел „Спорт за високи постижения“ в министерството Емилия Велковска и че в схемата с рушвета е замесен и зам.-министърът Иво Кацаров

 

Нито един от двамата обаче не е бил задържан, като в деня на акцията на КПКОНПИ и прокуратурата Емилия Велковска изненадващо не е дошла на работа. Шефката на отдел „Спорт за високи постижения“ е сочена от баща и син Иванови като  човека, който е поискал подкупа от президента на Федерацията по щанги. „Акцията с арестите в спортното министерство сякаш умишлено беше форсирана, за да не бъдат задържани инициаторите на изнудването. Сега случаят ще бъде представен като дребна рушветчийска схема на баща и син Иванови. Грозната истина е, че в спортното министерство цари гигантска корупция около разпределянето на милиони левове на спортните федерации. Дават се подкупи, за да се получи финансиране“, категоричен е служител от Министерството на младежта и спорта.

 

Интересен детайл е, че шефът на Федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид не за първи път е обект на изнудване за плащане на подкуп.

Бизнесменът от кюрдски произход, заедно с брат си Лазгин и баща им Зеки, са били притискани от арестуваната и впоследствие осъдена и вкарана в затвора за прибиран рушвет бивша кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева през есента на 2017 г.

 

Иванчева спира проекта на фамилия Маджид за изграждането на смесен комплекс с 45 хил. кв. м. РЗП до изхода на метрото на бул. „Александър Малинов“ с мотив, че предвидената за строеж 26-етажна сграда „Радина хаус“ ще направи невъзможен трафика по булеварда, който бил с изчерпан капацитет.

 

Твърди се, че Иванчева е поискала 1 млн. лв. рушвет от Ариф Маджид, както и дарение за още 1 млн. лв. към район „Младост“, но подкупът бил отказан. Братът на Ариф – Лазгин, подал сигнал в КПКОНПИ срещу Иванчева, но отказал лично да предаде белязаните пари с подкупа на кметицата. В крайна сметка Иванчева беше арестувана с белязани пари, поискани като подкуп от друг строителен предприемач – Александър Ваклин, през пролетта на 2018 г. Миналата есен Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредникът Петко Дюлгеров бяха осъдени окончателно и вече изтърпяват присъдите си в затвора.

Източник: Уикенд, crimesbg.com