Служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова освободи със своя заповед началника на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Деляна Панайотова, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

От ведомството не съобщиха мотивите за уволнението на Панайотова, която остана на поста по-малко от 2 години.

Новият стар началник на ДНСК е инж. Лиляна Петрова, която управляваше дирекцията в периода от 31 декември 2021 г. до 8 август 2022 г., но бе заменена също без да бъдат оповестени мотиви от Деляна Панайотова. 

Инж. Петрова е била началник на регионалните дирекции за национален строителен контрол в София и в Софийска област. Преди да оглави двете структури, е заемала различни експертни постове в тях. Работила е и като началник отдел в Направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община.

Това е втората смяна в ключова структура, направена от министър Коритарова само в рамките на 48 часа. В сряда тя освободи от поста председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Ясен Йорданов след установени с вътрешен одит незаконосъобразни действия.

За временно изпълняващ е назначен Йордан Вълчев, който е член на Управителния съвет на АПИ.

От регионалното министерство обявиха, че министър Коритарова е взела решението си за освобождаване на инж. Йорданов, след като се е запознала с доклада от проверката, която е установила незаконосъобразно подписване на анекси за увеличаване на стойността на договори с до 50%, както и незаконосъобразно възлагане на дейности по поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на областите Варна и Добрич.

Ясен Йорданов остана на поста си едва 10 месеца.

Източник: dir.bg