Оказва се, че референдумът, който „Възраждане“ провежда за защита на българския лев може да се окаже трамплин към измамите с бързи кредити.

 

Един от депутатите, който е противник на подписката на Копейкин срещу еврото призова преди няколко дни хората да си пишат четливо данните, тъй като ще бъдат използвани за бързи кредити. Истината е, че депутатският коментар може и да се сбъдне, тъй като липсват правила за запазване на събраните лични данни 

 

Референдумът на Копейкин се оказа трамплин към за измамите с бързи кредити

Факт е, че правилата, записани в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, са недоизпипани.

Предвид това, че Възраждане съветва всеки техен фен да свали формуляра от сайта им, да събере подписи на приятели и познати и след това да им ги изпрати с куриер или писмо, както сами се досещате от тази свободия може да се възползва всеки недоброжелател.

 

Това означава, че всеки един може да разпечата бланката и да седне в центъра на непознат град, за да събере лични данни покрай измисления референдум. Предоставяните данни са достатъчни за теглене на бърз кредит. Вярно е, че за да дадат парите фирмите питат и за номера на личната карта, но това не е сериозно препятствие, което не може да бъде преодоляно от измамниците.

 

Междувременно от МВР сигнализират, че при тях вече имат доста сигнали от „фенове“ на Копейкин, в чиито бланки се е появила мистериозно и такава графа. Някои пък направо убеждават подписващите се, че е добре да дадат и номера на личната си карта, за всеки случай.

Полицаите обясняват, че за тегленето на бърз кредит са достатъчни трите имена, адрес и ЕГН.

 

В Пловдив например детската учителка Виктория Славчева изтегли стотици хиляди левове кредит, използвайки личните данни на родителите на децата, за които уж се грижи.

За да се случи такова нещо е нужно и съучастник от фирмата за бързи кредити, но и това не е непосилно. Те на свой ред не рискуват нищо, тъй като не може да се докаже, че тя е участвала в схемата.

Източник: Уикенд