Неофициално разследването на мафиотското убийство на висаджийския бос Красимир Каменов – Къро, който беше показно разстрелян на 25 май м.г. от наемен отряд килъри в имението му в Кейптаун заедно със съпругата му Гергана Кочанова, своя бодигард и бавачката на трите му деца, се ръководи от американски агенти от Отдела за международни операции на ФБР, командировани от САЩ в ЮАР още преди 6 месеца.

 

Ангажирането на агенти на ФБР в разплитането на бруталното убийство на Къро затвърждава мълвата за установена връзка между Каменов и безследно изчезналата криптоаферистка Ружа Игнатова, която е издирвана от 2017 г. насам под дърво и камък от федералните служби в САЩ за мегаизмамата OneCoin. Само в Америка регистрираната през 2014 г. в ОАЕ „банка за дигитални инвестиции и финанси“ на Ружа Игнатова е отклонила над 3,5 милиарда долара от стотици хиляди инвеститори, а общата стойност на заграбените с измама парични средства от дружеството на българката надхвърля 10 милиарда долара.

 

Преди дни медиите в Южна Африка разпространиха снимки на двама от убийците на Къро, предоставени от полицията в ЮАР, търсейки повече информация за тях. В обявлението се посочва, че заснетите от камери за видеонаблюдение в Кейптаун тъмнокожи мъже са с все още неустановена самоличност, но могат да предоставят ценна информация на полицията по разследването на четворното убийство.

 

Според спуснати от полицията до южноафриканските медии данни от разследването Красимир Каменов – Къро и раз стреляните с него трима българи са ликвидирани от екип от шестима професионални убийци, които впоследствие са били видени да бягат панически от местопрестъплението с два автомобила – син „Хюндай“ и бял „Фолксваген Голф GTI“. Два часа след убийството на Къро под мост на магистрала №1 в Кейптаун камери за видеонаблюдение са запечатали лицата на двама мъже с бял „Фолксваген Пасат“ и същия „Фолксваген Голф GTI“, използван при бягството на килърите от имението на висаджийския бос след масовата екзекуция. Предполага се, че заснетите мъже не са били пряко ангажирани с разстрела на Къро и съпругата му, а са изпълнявали ролята на шофьори и технически чистачи – задачата им е била да се освободят от колите, с които са офейкали килърите.

 

Данни от разследването гласят, че убийците на Красимир Каменов са нахлули с взлом в имението му в Кейптаун с микробус с фалшиви регистрационни табели около 7,30 ч. сутринта на 25 май, изчаквайки момента, в който охранителят на Къро се е прибирал в къщата на мафиотския бос, след като по-рано е закарал трите му деца на училище. В мига, в който вратите на имението са се отворили, за да влезе охранителят, убийците са изблъскали шофирания от него микробус „Мерцедес“, помитайки и входната врата. Наемниците – шестима на брой, са били облечени с фалшиви униформи и шапки на американската служба за борба с трафика на наркотици ДЕА. Един от тях пък е бил с камера и микрофон, за да филмира операцията – все едно е журналист. Според скорошно изказване на началника на полицията в Кейптаун полковник Анди Чайлд килърите на Каменов са тъмнокожи мъже вербувани срещу солидно заплащане от поръчителя на екзекуцията.

 

Смята се, че за убийството са платени между 1.5  и 3 милиона долара, а в цялата гангстерска операция са участвали поне 10 души. Убийците са ликвидирали миската Гергана Кочанова, бодигарда и детегледачката с куршуми в тила, като преди това ръцете на жертвите са били закопчани с белезници. Красимир Каменов пък е бил екзекутиран с 6 куршума, като е бил извлечен по долни гащи от спалнята си, а ръцете му са били завързани със свински опашки. Предполага се, че Къро е видял с очите си как убиват жена му, преди той самият да бъде разстрелян минути по-късно. Предположението на криминалистите за бруталната жестокост на килърите е, че наемниците са принудили по този начин висаджийския бос да издаде кода на сейфа си. Тежащата над 2 тона метална каса в имението на Къро е била отворена навярно от 6-цифрен код.

 

Полицията в ЮАР разпространи снимки на тези двама мъже като замесени в убийството

Интересна подробност от разследването е, че килърите не са взели няколко скъпи часовника и диамантени бижута от сейфа, за да симулират въоръжен грабеж. След кървавата баня в имението на Къро килърите се изтеглят с два автомобила – „Хюндай“ и бял „Фолксваген Голф GTI“, а микробусът, с който пристигат, е изпепелен до неузнаваемост.

 

Предполага се, че двамата мъже, чиито снимки разпространи полицията в ЮАР, са шофирали автомобилите, с които са избягали наемниците. „Разследващите се надяват двамата мъже сами да се предадат на полицията в Кейптаун от страх, че ще бъдат ликвидирани от наемните убийци. Това е дързък ход, вероятно режисиран от агентите на ФБР в Кейптаун, които наблюдават разследването“, твърди български криминалист, ангажиран първоначално да помага на полицията в Кейптаун за разкриването на убийците на Каменов.

 

В първите дни след екзекуцията на Къро български криминалисти заминаха за ЮАР. Българите обаче отдавна са изолирани от разследването.

 

Основната теза на разследването на убийството на Къро е, че убийците са изпратени да вземат важни документи, свързани с пирамидата на Ружа Игнатова. Неофициално се твърди, че в последните месеци от живота си Къро е търсел посредничеството на ФБР, за да разкрие важна информация за босовете в сянка на OneCoin. Смята се, че Ружа Игнатова, която е от ромски произход, е била подставено лице на международен  мафиотски синдикат, а Красимир Каменов дълго време я е закрилял и е подпомагал дейността на,

OneCoin чрез препирането на част от финансовите потоци.

Разследването в Америка още преди 3 години установи, че Константин, братът на Ружа Игнатова, често пъти е пътувал до ЮАР, преди да бъде арестуван, като се смята, че в Южна Африка Константин се е радвал на гостоприемството именно на Къро.

 

Свързана с Красимир Каменов е била и екстрадираната в САЩ на 20 март м.г. българка Ирина Дилкинска, ръководител на правния отдел на OneCoin. Тя беше арестувана още през юни 2021 г. в София, но екстрадицията й се проточи почти две години. В края на ноември м.г. Дилкинска се призна за виновна пред федералния съд в САЩ, че е създавала и управлявала фиктивни компании, чрез които са изпирани приходите от OneCoin, но присъдата й още не е обявена официално. Случайно или не, но Къро е разстрелян два месеца след екстрадицията на адвокатката на Ружа Игнатова в САЩ, и то след като е търсел начин да помогне с информация на ФБР по аферата OneCoin.

 

„Една от версиите, които се разследват за убийството на Къро, е, че той е възнамерявал да посочи къде се укрива Ружа Игнатова срещу амнистия от ФБР за неговата роля в пирамидата. Версията, че Ружа е убита на яхта в Йонийско море, а трупът й е нарязан на парчета и изхвърлен в морето, не се разглежда като правдоподобна от американските разследващи органи, тъй като е доказано, че брат й Константин е говорил с нея 5 месеца след като Ружа уж е била ликвидирана“, твърди запознат с течащото и в момента разследване в Южна Африка.

 

Според друга версия убийците на Красимир Каменов – Къро са били изпратени, за да вземат от сейфа му не само документи за OneCoin, но и флашка с 50 000 биткойна.

 

Твърди се, че още през 2015 г. Ружа Игнатова и тайнствените й партньори продават OneCoin на човек от една от най-влиятелните династии в Обединените арабски емирства срещу 230 000 биткойна, които се съхранявали на три флашки. Къро получил от брата на Ружа една от флашките с биткойни малко преди Константин да бъде арестуван и осъден в САЩ. Към днешна дата един биткойн се търгува срещу 87 000 долара, след като крипотавалутата отново поскъпна ударно две години след тоталния й срив през пролетта на 2022 г.

 

Друга водеща версия за екзекуцията на Красимир Каменов гласи, че Къро е ликвидиран по заръка на свои конкуренти в наркотрафика, като се смята, че убийството му е уредено от могъща сръбска наркогрупировка, ръководена от укриващи се от години в ЮАР мастити членове на страховития Земунски клан.

 

Смята се, че лъвският пай от трафика на кокаин от Южна Америка през ЮАР към Австралия и дори към Европа е контролиран от сръбската мафия в Южна Африка. През последните няколко години действащият в ЮАР Земунски клан е имал сериозна конкуренция в лицето на българска банда, ръководена и финансирана от установилия се през 2009 г. в Кейптаун висаджия Къро.

 

Твърди се, че трафикът на кокаин през ЮАР, организиран от хората на Красимир Каменов  се е случвал ежемесечно посредством риболовни и товарни кораби, като структурата на висаджията е съумявала да прекара между 500 кила и 2 тона кокаин всеки месец.

 

Според запознати част от кокаиновите товари са стигали до България, откъдето са прекарвани по суша до Централна Европа, като дрогата е минавала през зеленчуковата борса на Къро в „Слатина“. През януари 2020 г. в зеленчуковата борса, контролирана от Красимир Каменов – Къро, бяха открити почти 500 кила кокаин, импрегниран в кашони с цитрусови плодове, внос от Колумбия. За дрогата бяха арестувани двама български собственици на фирми, получатели на стоката – бившият шеф софийската митница Красимир Керемедчийски и Огнян Асенов. Последният е родом от Видин, откъдето е и Къро. Няколко седмици след наркоакцията срещу зеленчуковата борса на Каменов стана известно, че по същия канал са влезли над 300 кила кокаин в Северна Македония, както и над 800 кг бял прах, заловен в Нидерландия в картонени кашони, уж пълни с кафе.

 

Поддръжниците на версията, че Каменов е ликвидиран от свои конкуренти в наркотрафика твърдят, че Къро е поръчан от сърбите, тъй като е докладвал на ДЕА за наркоканалите на Земунския клан.

Източник: Уикенд, crimesbg.com