Според разследването на журналисти, всяка година се събират между 77 и 87 милиона лева в хазната от таксите върху автомобилите, като само 3 милиона от тях се отчитат като приходи в държавното предприятие ПУДООС към МОСВ (Министерството на околната среда и водите). Останалите над 95% от таксите влизат в касите на акционерни дружества с изцяло липса на държавно и общинско участие, които се наричат организации по оползотворяване на излезли от употреба МПС.

Разследване: Огромна корупция в МОСВ. Кой се облажва със стотици милиони от „екотаксите“? (ВИДЕО)

Пред сградите на в страната липсват каси на държавното предприятие ПУДООС, а има единствено офиси на някои от частните дружества, които са получили лиценз от МОСВ. Повечето шофьори не са информирани, първо, че не са задължени да плащат тази такса, и второ, че не я плащат на държавата, а дори и самите служители на КАТ насочват хората към гишетата на частните организации.

Хората, чакащи на опашката пред КАТ, коментират, че действащата система е "държава в държавата".

Вносителите на автомобили протестират срещу Наредбата с аргумента, че не трябва да плащат екотакси, защото производителят или вносителят, от която и да е държава в Европейския съюз, вече е заплатил същата такса и се получава два пъти плащане за едно и също нещо.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на вносителите на автомобили, Христо Христов, твърди, че през годините са предприемали множество опити да премахнат тази такса, като Асоциацията на рециклиращата индустрия е отправяла сигнали дори до Европейската комисия, настоявайки "продуктовите такси" да се вливат в бюджета и да бъдат публични средства.

Христов е уверен, че зад министерството стоят сериозни бизнесмени, на които основния им бизнес е свързан със скрап.

А къде потъват парите?

Според Светлана Божкова, директор на Дирекция „Управление на отпадъците” дружествата имат ангажимент единствено да се отчетата пред МОСВ с одитен доклад.

Може да видите видеото ТУК

Източник: narod.bg