Хора от ъндърграунда издават, че братята Габриел и Виктор Боцеви, които в престъпния свят са по-известни с прякорите си Жабата и Джуката, са инвестирали милиони левове в разбитата преди броени дни от МВР модерна наркооранжерия за марихуана в столичния кв. „Орландовци“.

 

В сряда въоръжени антимафиоти удариха фермата за дрога, разположена на първия и втория етаж на къща в „Орландовци“, а при акцията бяха открити над 2 700 стръка марихуана в различен стадий на растеж, както и десетки чували с вече готова продукция. По груби сметки стойността на леката дрога се оценява на поне 5 милиона лева.

Ченгетата са наблюдавали тайната наркооранжерия в продължение на три месеца и установили, че къщата в „Орландовци е необитаема, но в нея от време на време влизат трима различни мъже, ангажирани с отглеждането на канабиса. Акцията е реализирана едва преди дни, след като и тримата гледачи в оранжерията пристигнали в къщата, за да съберат новата реколта.

Имената на тримата арестувани не се съобщават от МВР, но според запознати сред задържаните е 60-годишният бандит Даката, смятан за най-доверения човек на Жабата и Джуката.

 

„Натъкнахме се на едно високотехнологично съоръжение, което е изключително сложно и с най-високия клас техника и технически средства, които се ползват при отглеждането на наркотични вещества. Групата работи от доста време, количествата са изключително големи. Става въпрос за огромна лаборатория, оборудвана със специални филтри, които не позволяват на живеещите в района да усетят миризмата от растенията. Фактът, че в оранжерията има растения на различна възраст – тоест от най-малки, до такива, които дават плод, говори, че арестуваните са производители. Тепърва ще се установява дали марихуаната се произвежда за търговия на едро или се пласира чрез дилъри, които кримиорганизацията контролира“, коментира зам. градският прокурор на София Иво Илиев.

 

Според запознат от софийския кримиконтингент тайната нарколаборатория на Габриел Боцев – Жабата и по-малкия му брат Виктор Джуката е била докладвана на МВР още в края на миналата година от люлинския наркобос Росен Стъкларя, след като братята съумели да му откраднат най-добрия гледач на марихуана, изкушавайки го с по-добра оферта.

 

Твърди се, че Жабата и Джуката не пласират отглежданата в къща в „Орландовци“ лека дрога в България, а изнасят тонове марихуана към Турция като за целта ползват или малки самолетчета, които излитат нелегално от страната, прелитайки ниско, за да избегнат радарите, или микробуси с тайници, минаващи през Малко Търново. Според данни от ъндърграунда, постъпили в МВР, Жабата и Джуката продават марихуаната на едро на по-високостоящ от тях в престъпната йерархия наркобос, който им плащал по 6000 лева за килограм лека дрога, а впоследствие сам организирал трафика към Турция, където килограм на едро се търгува срещу 10 000 евро.

 

Любопитен детайл е, че наркопроизводството в София под шапката на Жабата и Джуката се случва, докато Виктор Боцев – Джуката излежава 7-годишна присъда в Софийския затвор за търговия с наркотици. По-малкият от братя Боцеви влезе в пандиза през 2021 г., след като беше заловен, осъден и екстрадиран от Сърбия в България за трафик на бежанци, докато срещу него се точеше съдебен процес за търговия с дрога. Според запознати зад стените на затвора Виктор Джуката често е пускан в отпуск от затворническата администрация.

 

Братята от софийския квартал „Надежда“ Жабата и Джуката нашумяха преди повече от 15 години в подземния свят, след като изненадващо превзеха хероиновия пазар в столицата. Това се случи в края на 2008 г., малко след като беше разбита наркоорганизацията „Фирмата“ на Златко Баретата. След масовите арести на лейтенантите на Златомир Иванов над 40 пласьори на смъртоносната дрога в столицата смениха работодателя си и започнаха да пласират хероин за Жабата и Джуката. Двамата братя обаче прекалиха с демонстрацията на сила и жестокост и след серия от оплаквания на дилъри, принуждавани чрез брутални побои да работят за тях, бяха арестувани през ноември 2010 г.

 

След арестите им се оказа, че Жабата и Джуката са печелили седмично по над 300 000 лева, от хероин, а криминалната им структура е продавала по над 10 кила месечно от дрогата. Стана известно и друго – че Габриел и Виктор, са сред тайните свидетели срещу Златко Баретата и „Фирмата“. Впоследствие братята се отметнаха от показанията си и лежаха месеци в килиите на следствения арест, докато делото срещу тях влезе в съда. Окончателно осъден обаче е само единият от братята – Виктор, докато Габриел продължава да дърпа конците на наркомрежата си. Твърди се, че разбитата преди дни наркооранжерия в „Орландовци“ е функционирала от поне 3-4 години, като капацитетът й непрекъснато е бил увеличаван.

 

До този момент Габриел Боцев – Жабата не е арестуван и подведен под отговорност за наркооранжерията, а криминалисти признават, че по време на тримесечното им наблюдение той не се е появил нито веднъж в къщата, използвана за отглеждане на дрогата. Неофициално се твърди, че под контрола на Жабата и Джуката е още една оранжерия за марихуана, скрита в къща в софийското село Лозен.

Източник: Уикенд, crimesbg.com