Животът на талантливата оперетна певица Катерина Тупарова бе отнет от тежко онкологично заболяване.

 

Макар в продължение на няколко години тя да води тежка битка със заболяването, в крайна сметка изгуби живота си едва на 58-годишна възраст. Скръб покоси многобройните й колеги от Музикалния театър, а най-съкрушен от загубата й е нейният приятел – композиторът и барабанист Румен Бояджиев – син.

 

Крехка като врабче и певица с голяма душа, тя изигра множество централни роли, сред които Щаси от „Царицата на чардаша“, Полина от „Великата неизвестна“, както и ролята на главна героиня в спектаклите на Жул Стайн „Шугар“, Инес в „Островът на мечтите“ и др.

 

Рак погуби оперетната прима Катерина Тупарова

Катерина Тупарова бе артист, солист и сред най-изявените певчески гласове в България. Родена е в Ракитово и от ранна детска възраст мечтае да се занимава с опера. В началното училище учителят й Никола Янев успява да развие таланта й и тя поема по пътя на музиката.

 

Дебютът й е във Варненската опера, където се превъплъщава в Доня Фиорила от „Турчинът в Италия“. Качва се на сцената на Националния музикален театър още като студентка в трети курс.

През юли тази година, тя стана почетен гражданин на Ракитово като признанието бе гласувано единодушно от Общинския съвет.

 

Плакетът и почетното звание бяха връчени на дъщеря й по време на официалната част на празника на града от председателя ла ОбС Нина Димова. Оперетната прима не успя да получи лично наградата си поради влошеното й здравословно състояние. В обръщението, прочетено от дъщеря й, примата отбелязва, че Ракитово ще остане завинаги в сърцето й с първите стъпки в музиката, с първите представления и първия учител – Никола Янев - Чоли.

Певицата вярваше, че ще пребори тежкото заболяване като водеше природосъобразен начин на живот, но уви.

Източник: Уикенд