Всички приятели на Николай Колев – Босия, останаха втрещени от внезапната му смърт в началото на седмицата, макар колоритният дисидент да изглеждаше болнав напоследък, той сякаш бе оставил усещането у близките си, че е вечен.

 

Макар от години да имал сериозни здравословни проблеми, 71-годишният чешит не им обръщал никакво внимание, въпреки че третата съпруга постоянно му припявала да ходи на лекар, за да се види каква е причината за отпадналостта му и рязката загуба на килограми. В последно време Босия много се променил и като човек – от свръхемоционален и деен, се затворил в дома си и излизал изключително рядко. Макар политиката да продължавала да лежи на сърцето му, се дразнел от новините по телевизора.

 

За последно излязъл преди няколко дни, когато отишъл до летището, за да подкрепи връщането на Васил Божков. При все, че разговарял с приятели, и тогава не кипял от емоция и „еуфория“. След това здравето му рязко се влошило и три дни по-късно – на 29 август, сърцето му го предало.

 

От разказите на негови близки става ясно, че върлият критик на комунизма и Тодор Живков, живеел изключително скромно, разчитайки единствено на мизерната си пенсия. Обитавал панелен апартамент в столичния квартал „Мотописта“, собственост на третата му съпруга.

 

Протестите бяха запазената марка на Николай Колев – Босия

 „Всички знаят, че не пропускаше стачка. Така си и разби здравето. През 2018 г. реши, че ще прави поредната си гладна стачка. 80 дни стоя пред Министерство на транспорта с искане за оставка на министъра заради фалшивите шофьорски книжки и живота на десетки загинали българи по пътищата. Нищо не слагаше в устата си освен вода. Разболя се и бе приет в болница. Молили сме му се да яде, макар по веднъж на ден, да не гладува изцяло. Не ни слушаше. Имаше много хора, които тогава му се подиграваха. Пускаха неверни слухове по негов адрес. Примерно, че получава пари по банкова карта, за да протестира, че е ченге и записва кой какво приказва по време на сбирките, че живее в квартира, плащана от високопоставени политици, че други плащат мобилния му телефон.

 

Говореше се, че Държавна сигурност го е разработила още по соца, че прякорът му Босия бил измислен от униформените и пак по техен съвет – не носел чорапи. А той бил изпълнявал нарежданията им, защото не искал да виси по арести. Така бил успял да дочака демокрацията, но трябваше да „върне жеста“ и да влезе в роля. Пълни глупости! Истината беше, че Кольо Босия живееше скромно, да не кажа мизерно. Негови приятели са му помагали многократно с неща от първа необходимост. Неговото богатство е голямото му семейство – 5 деца от 3 жени и ако не бъркам, има 8 внуци, но може да са и повече.

 

Дано му е светъл пътят към звездите! Не се е чуло да накисне човек, да подведе или предаде.

За жалост беше предаван и изоставян от приятели. Искаха да се навъртат около него, но като виждаха, че няма да имат келепир, бързо го отписваха от списъка за другаруване. Иначе бе услужлив, когато може – помага. Давал е и пари на молещи го за помощ, макар че той самият да беше зле материално”, спомня си близък приятел на рошавия дисидент. Мъжът е категоричен, че семейството на Босия трябва да получи подкрепа, защото името му ще бъде записано в най-новата история на България.

 

Николай Ганчев Колев е роден на 4 май 1951 г. в Стара Загора. Той е поет и журналист, създател на първия независим синдикат у нас и председател на Независимото дружество

за защита правата на човека в периода от юни 1990 до юли 1992 г. Работил е къде ли не – в кукления театър на родния си град, заварчик в строителството, дърводелец, монтьор и какво ли не. Получава прякора Босия, защото целогодишно ходи без чорапи. Заради политическите си убеждения е лежал в Старозагорския затвор и в Софийския затвор преди 10 ноември 1989 г.

 

Кольо Босия е автор на десетки вицове, епиграми и стихотворения, посветени на Тодор Живков и режима.

Източник: Уикенд