Прокопи Прокопиев – Кулутриста, тартор на страховитата банда за отвличания „Наглите“, е бил освободен предсрочно и тайно от обществото и медиите от зандана на 17 август т.г., само ден след мафиотското убийство на Алексей Петров, потвърдиха от ГДИН (Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“) и Софийска градска прокуратура.

За предсрочното пускане от пандиза на главорез №1от „Наглите“ се разбра официално в началото на седмицата, след като стана ясно още преди 2 месеца, че се подготвя тайната му амнистия.

Тогава обаче от ГДИН отрекоха, че се предвижда предсрочното освобождаване на Прокопи Прокопиев от затвора, като обявиха, че неговата молба не е била удовлетворена от затворническата администрация и от прокуратурата.

 

Оказва се, че Прокопи Културиста е пуснат предсрочно от затвора, след като на 5 август е подал молба до компетентните органи с мотив, че вече е излежал 2/3 от постановената му 18-годишна присъда за серия от похищения и инквизиции на поне 13 богаташи в периода 2006-2009 г. По устав Културиста трябваше да прекара до лятото на 2028 г. зад решетките, но чрез работа в пандиза е съумял да стопи 4 години и 8 месеца от присъдата си.

 

На 17 август т.г. Софийски градски съд е удовлетворил молбата на Прокопиев да бъде пуснат условно от затвора, макар да му е оставало да излежи още 1 година и 2 месеца. Любопитен и

може би неслучаен факт е, че Прокопи Културиста е пуснат на свобода само ден след екзекуцията на Алексей Петров. И до днес в обществото витаят недоказаните официално твърдения, че масовите похищения на баровци от бандата „Наглите“ са се случвали по заповед на Трактора и Тони Хамстера негова дясна ръка и дългогодишен отговорник в „Лев Инс“ за сектор „кражби на автомобили“. Версията, че Алексей Петров и Антон Петров – Хамстера стоят на върха на пирамидата на „Наглите“ и поръчват кой баровец да бъде похитен, беше застъпвана най-вече от бившия МВР шеф Цветан Цветанов и първия наблюдаващ прокурор по делото „Октопод“ Светлозар Костов. След като и двамата бяха отстранени с различни мотиви от властови позиции, многото събрани улики за обвързаността на Трактора и Хамстера с „Наглите“ бяха заметени под килима.

 

Друг многозначителен детайл от предсрочното тайно пускане на Прокопи Културиста от затвора е, че прокуратурата дори не е обжалвала решението на съда да пусне боса на „Наглите“ на свобода. Според мълвата, която се носи сред обитателите на Софийския затвор, Прокопи Прокопиев е платил рушвет от 50 бона за да бъде удовлетворена молбата му за предсрочно освобождаване.

 

Така на 17 август Прокопи Културиста е получил торбичката с личните си вещи от домакина на Софийския затвор и си е тръгнал като свободен човек. Културиста даже проявил щедрост – подарил портативния си телевизор, бързовара и други свои пандизчийски вещи на надзирателя Страхил С. – един от хората, дали положително становище за пред съда, че зад решетките страховитият терорист се е поправил и вече е нов човек.

 

Според запознат от ГДИН министърът на правосъдието Атанас Славов научил още на следващия ден новината за предсрочното освобождаване на Прокопи Културиста от затвора.

Славов разпоредил устно решението на съда да се пази в тайна с мотив, че в обществото щяло да се насади усещане, че мафията се завръща и че държавата няма сили да й противодейства адекватно.

 

Прокопи Културиста от „Наглите“ излезе предсрочно от затвора

 

Според човек от ъндърграунда Прокопи Прокопиев също не е искал да се знае, че напуска затвора предсрочно, тъй като се опасява от кървава вендета. Твърди се, че след като е излязъл от затвора, Културиста не се е завърнал в апартамента си на престижната софийска улица „Юрий Венелин“, а временно се е установил в къща в софийското село Горни Лозен.

 

В същото село, но в друга къща „Наглите“ държаха в плен две от жертвите си – бизнесмена Киро Киров и Румен Гугински – младши.

„Прокопи Културиста се страхува да не бъде убит като приятеля си Киро Шкафа. За него отдавна се знае, че има издадена смъртна присъда от една от жертвите му. Прокопи

трябваше да бъде убит още в затвора, но надзирателите го пазеха от страх да не си навлекат проблеми с покровителите му Алексей Петров и Тони Хамстера. Сега, когато и двамата не са между живите, Прокопи Културиста е  ходеща мишена, пророкува бъдещето на тартора на „Наглите“ влиятелен представител на родния подземен свят.

 

Прокопи Прокопиев – Културиста придоби страховита слава като предводител на кръвожадната банда за отвличания на богаташи „Наглите“ в периода 2006-2009 г. Сред отвлечените за откуп бе и синът на бившия транспортен министър Вилхем Краус – Михаил, 15-годишният ученик Джорджо Марков, контрабандистът митничар Георги Георгиев – Пурата и наркобаронът от Югозапада Васил Маникатов и Борислав Атанасов – Боби Мекото.

 

Прокопи Културиста от „Наглите“ излезе предсрочно от затвора - Снимка 2

 

Най-бруталните отвличания на бандата бяха над бизнесмена Киро Киров и над легендарния борец и съдружник на Гриша Ганчев в „Литекс комерс" – Ангел Бончев. Последният остана без два пръста, отрязани му с лозарска ножица или от Прокопи Културиста, или от Павел Прасето. След отказ на Гриша Ганчев да плати поискан откуп от 10 млн. лв. за съдружника си, Ангел Бончев беше освободен, а вместо него бандитите отвлякоха съпругата му Камелия. След като Бончев публично дари събраните от него пари на посочена от „Наглите“ фондация, свързвана с Алексей Петров, жена му беше освободена. Шокът от преживяното обаче отключи онкологична болест и Камелия Бончева почина още преди съдебният процес срещу „Наглите“ да приключи окончателно.

 

Бандата на Прокопи Културиста беше арестувана в края на 2009 г., малко след последното си фатално 13-о отвличане – на студента Румен Гунински. От първоначално задържаните 18 човека обаче едва петима главорези бяха осъдени – Прокопи Прокопиев, Ивайло Евтимов – Йожи, Даниел Димтров – Релето и Любомир Димитров – Гребеца. Петият осъден Кирил Кирилов – Шкафа беше застигнат от улично правосъдие дни преди да влезе в затвора.

През пролетта на 2012 г. неизвестен стрелец причака Шкафа пред дома му ж.к. „Младост“ и напълни тялото му с олово.

 

Така само 12 години след разбиването на бандата за отвличания „Наглите“ и осъдителните им присъди, всички терористи са на свобода. Първи от затвора още в края на 2020 г. излезе Ивайло Евтимов - Йожи, за когото съдът прецени, че се е поправил зад решетките.

В края на декември 2021 г. съдът уважи молбата за предсрочна свобода и на Даниел Димитров – Данчо Релето. Откакто е на свобода, Релето на два пъти беше арестуван за кражби на автомобили, но така и не беше върнат в затвора, макар да е пуснат под условие да не извършва престъпления.

Единственият от „Наглите“, за когото няма шанс да вкуси свободата, е Любомир Димитров – Любо Гребеца. Той излежава присъда „доживотен затвор без право на замяна“ за две убийства – над похитения от бандата Юлиян Лефтеров – Кунгфуто и за екзекуцията на Иван Пайнавелов – Сапата, който дълго време е бил водеща фигура в бандата за отвличания.

Източник: Уикенд, crimesbg.com