Във своя профил във Фейсбук, Виктор Папазов предоставя информация относно американската ядрена енергетика и свързаните с нея събития в контекста на решението на България да продаде оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна. Той споделя следното:

Прогноза за България: След 3-4 години остър дефицит на ток, тежък колапс на съвременния ни начин на живот

- вторият енергоблок на Watts Bar в Тенеси е и последният въведен в експлоатация атомен реактор

- предпоследният блок е пуснат в действие през 1996-та година в същата АЕЦ

 

Именно през този период се опитват да „щурмуват“ международните пазари американските производители.

През 2007 г., фирмата Уестинхауз сключва договор за изграждане на четири блока АР-1000 в Китай. Въпреки първоначално планираните срокове да бъдат въведени в експлоатация през 2013 г., те успяват да ги завършат само 5 години по-късно.

Имало е и сключени договори с Полша и Индия за използване на тези реактори, но за сега никъде не е започнато строителство и не са заложени определени срокове.

Това показва какви "специалисти" и строители на АЕЦ са тези, които ни подвеждат.

Енергетиката е от съществено значение за икономиката и дори за функционирането на интернет връзката. Ако има прекъсвания в електрозахранването, младите българи, които работят в IT сектора и разчитат на своите умения, ще мигновено останат без работа.

- Г-н Асен Василев подписа закриването на топлоцентралите в Марица Изток през 2026 г., което е само след 3 години и оставя без 40% от капацитета

- АЕЦ предоставя около 30-35% от енергията, но правителство подписа споразумение за използване на американско ядрено гориво в петия блок, което фактически ще го деактивира.

Съществува сериозен риск след 3-4 години да сблъскаме със сериозен дефицит на електроенергия и то със страшни последици за икономиката и начина ни на живот.

Предупредени сте, да не кажете, че не сте разбрали.

Кой разбрал, разбрал.

Източник: blitz.bg