От десетилетия проф. Йонко Мермерски живее в Щатите и има патенти за множество изобретения. Освен, че е автор на над 30 книги в областта на химията и природната медицина, някои от които написани в съавторство с покойния му баща проф. Христо Мермремски, той е и проф. по химия, учен и преподавател.

 

В последните години е съсредоточил усилията си в опазването на околната среда, занимава се със собствен бизнес и инвестиции на фондовата борса. През ноември 2019 г. привлече медийното внимание като преводач на срещата между Доналд Тръмп и Бойко Борисов в Белия дом.

Интересен факт е, че проф. Йонко Мермерски разделя месеца наполовина – две седмици живее в София, а останалите две – във Вашингтон. Поради тази причина летенето над океана за него се е превърнало в детска игра.

 

Споделя, че баща му не му бил само родител, а и приятел, а и освен това двамата винаги се състезавали кой ще е по-по-най… Покойният проф. Мермерски винаги искал да прави повече от това, което е постигнал. Проф. Йонко Мермерски признава, че ако е успешен човек, то това се дължи на постоянната взискателност на баща му, който бил такъв до последния си земен ден.

 

Споделя, че днес много му липсва. Най-много му липсва това, че вече не могат да се смеят заедно, да иронизират някого или пък тях самите.

Последната воля на професора била да бъде погребан в родното му село Ботево. В последните дни от живота си се връщал назад във времето и казвал, че като дете бил тормозен от факта, че по стечение на обстоятелствата трябвало да ходи бос до съседното село на училище.

 

Съгласно тогавашните разбирания той трябвало да остане и да помага на родителите си в стопанството и просто да живее съдбата на изтърсаче. Но не му било никак лесно, негодувал и затова напуснал селото. Винаги е искал да бъде погребан в семейния гроб при родителите си, баба му и дядо му, както и брат му ген. Марин Мермерски. Затова и прахът му бил разпръснат върху семейния гроб през май 2023 след смъртта му през декември 2022 г.

 

Проф. Йонко Мермерски се шегувал с него, че като разпръснат праха му върху семейния гроб на село няма да може да го посещава когато пожелае, за да си говорят с него, а той отговарял в типичния си шеговит стил: „Това вече си е твой проблем“.

 

Проф. Йонко Мермерски с баща си проф. Христо Мермерски

В Ботево семейството на проф. Мермерски има много хубава къща с голяма градина. Всеки път, когато проф. Йонко Мермерски я посещава, плаче, защото там израснал – като дете чакал с нетърпение ваканцията, за да замине за там. Сега вече селото е пусто, останали са само 2-3 обитаеми къщи. Мястото е тихо, но лишено от енергията и живота, който помни от детските си години.

 

Като върл почитател на Доналд Тръмп, проф. Йонко Мермерски е възмутен от това как тамошната правосъдна система се бори срещу него, за да не участва на предстоящите избори. Има над 40 дела срещу Тръмп с още толкова обвинения в тях, а проф. Мермерски дори недоумява как са били измислени. Целта е той да не се яви като кандидат на Републиканската партия, но хубавото е, че делата падат едно по една. В Джорджия се води дело срещу Тръмп, а това е щат, който определя изборните резултати. Тепърва предстои да се разбере как ще се развият нещата.

 

Проф. Йонко Мермерски твърди, че Тръмп действително може да спре войната в Украйна за 24 часа, тъй като и Зеленски и Путин имат слаби страни. Категоричен е, че не може тези двама президенти да искат само да поставят условия, важно е да се намери златната среда в слабостите им. Според Тръмп е невъзможно някоя от двете страни да победи и решението се крие в компромиса.

Източник: Уикенд