Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков е наредил тихомълком свой човек за шеф на НДК. При това става въпрос за скандалния му съратник от протестите през 2020 г. и виден политически номад Светослав Трайков.

Разбира се, както сами се досещате за целта дори не е проведен задължителният конкурс. Очевидно министърът борец срещу мутрите не счита за нужно, след като става въпрос за негов близък човек.

Да припомним факта, че Трайков се прочу с нелицеприятния прякор „Лакея на Минеков“, след като лично поведе акцията по изхвърлянето на в. „Труд“ през миналата година. За награда в предишния служебен кабинет професорът го назначи за свой съветник. Предвид факта, че в момента заема временен пост в служебното правителство, Минеков се постара да уреди за постоянно протежето си.

След бутафорен конкурс Трайков бива назначен за експерт в Дирекция „Международна дейност и европейски проекти“ на културното министерство. Все пак макар и формално конкурс за длъжността е проведен – нещо, което далеч не може да се каже за новия пост на Трайков като член на съвета на директорите на НДК. В ролята си на такъв, той ще прибира „скромната“ заплата от 5 000 лева.

В края на миналия месец проф. Минеков като представител на държавата собственик взема еднолично решение за изчегъртването на друга калинка, уредена в борда на НДК – Веселина Паскова – Мънъри. Именно на нейно място Минеков назначава със заповед в края на миналата седмица своя човек Светослав Трайков.

И двата поста, заемани от Лакея на Минеков изискват солиден административен или бизнес опит, с който разбира се Трайков не разполага. В началото на кариерата си той се подвизава като брокер на недвижими имоти. След разследване, бива изхвърлен от шефовете си заради това, че през 2005-2006 г-, е „заблудил и поддържал в заблуждение гражданин на Великобритания с цел да си набави имотна облага“.

След това проваленият брокер става член на ГЕРБ и с ходатайството на влиятелни фактори е избран за член на съвета на директорите в Двореца на културата и спорта. Година след това е уволнен с решение на общинския съвет на Варна заради груби нарушения, в това число и финансови злоупотреби.

Веднага след като този факт излиза наяве, Трайков напуска ГЕРБ, за да се запише във формацията на Николай Бареков. След като и там не успява да пожъне успех от лятото на 2020 г. става част от „Изправи се, БГ“ на Мая Манолова.

Трайков вече е в София и взема ежедневно участие в протестите на ГЕРБ, където се сближава с Минеков и дори попада в листите на „Изправи се, БГ“, но не успява да се добере до депутатско място. Очевидно именно това налага менторът му да му потърси добре платена държавна службичка.

И нека припомним, че изстрелването на Трайков за директор на НДК далеч не е първото скандално назначение, извършено от проф. Велислав Минеков. В последните дни на предходното служебно правителство, той тихомълком преподписа договорите на шефовете на държавната фирма Реставрация като по този начин скандалният плагиат и менте професор Венелин Терзиев остана начело.
Източник: Уикенд 
 

Проф. Велислав Минеков изчегърта калинките, за да нареди свои

Проф. Велислав Минеков изчегърта калинките, за да нареди свои - Снимка 2