Още в петък ще я посрещнем бялата зима, дотогава много топло. Вече можем и за Коледа и Нова година да кажем нещо. В четвъртък и петък ще вали дъжд, над 700-800 метра сняг. Това прогнозира климатологът проф. Георги Рачев в ефира. 

"Tова огромно чудовище, този циклон, който е като картоф, в периферията му ще има студ. Когато се сблъска с антициклона, по всяка вероятност Родопите ще се напълнят със сняг в петък и по-висока вероятност в събота", каза още той.

"Над Балканския полуостров е възможно най-топло. По-топло и от Испания. След четвъртък ще започне леко захлаждане", каза проф. Рачев.

Проф. Рачев съобщи за огромно чудовище и какво ще донесе у нас, а на Коледа...

Климатологът сравни и двата големи климатични модела. "Дъждът е малко повече по европейския модел, а по американския е сняг, сняг. Като ги сравним двете, ще се получи киша. По всяка вероятност ще е повече дъжд. Над 700 м сняг, оттам нататък до Коледа не виждам повече сериозни валежи", каза той.

Термометрите ще се качат до 18-20 градуса през следващите дни, в столицата ще е около 12 градуса. След уикенда идва захлаждане, сутрин температурите ще са отрицателни, после около 5-6 градуса, каза още климатологът и допълни, че това ще продължи до вторник, когато ще настъпи антициклонално време. 

Проф. Рачев съобщи за огромно чудовище и какво ще донесе у нас, а на Коледа... - Снимка 2

Очертава се Коледата да бъде безснежна поне за София, поне за местата до 500 м. 

Декември си върви по-топъл, обобщи той. 

Източник: blitz.bg