Задават се облаци на хоризонта, които не предвещават спокойно и слънчево икономическо време. Това заяви за "Фокус" икономистът проф. Боян Дуранкев.

"В България се очертава икономическия растеж в края на годината да бъде 1,8%, което ни слага в групата страни с много нисък темп на растеж. И ако трябва да се пише оценка на българската икономика като цяло, оценката ще бъде среден 3. Не случайно може би, социологическите проучвания показват, че доверието в правителството също е с оценка среден 3,1 по шестобалната система.

Това означава, че икономиката ни крета, пъшка, скърца от време на време и нещата вървят бавничко, но вървят. Но това е за тази година, която беше много сложна, а следващите години се очаква да бъдат многократно по-сложни не само за България, но също и за великия и непобедим Европейски съюз, ако трябва да се шегуваме в края на годината", коментира икономистът.

Според Дуранкев се задават облаци на хоризонта, които не предвещават спокойно и слънчево икономическо време през следващата година: "Тъй като икономиката на България е силно диференцирана, а преразпределението на брутния вътрешен продукт, за разлика от другите европейски страни е под 40%, в другите европейски страни е над 50%, и  тъй като плоските ниски данъци в България изкривяват така наречената справедливост и солидарност, по тази причина България е на последно място по равенство, или на първо място по неравенство в Европейския съюз.

Проф. Дуранкев смрази с прогноза, задава се нещо страшно

Изглежда, че ще трябва да има сътресения през следващата година, включително и бюджетни, които да променят статуквото на България на последния ученик в Европейския съюз и даже в Европа, може би. И да отидем към оценка добър 4, хайде да не е догодина, но през 2025 г. Впрочем това е и тезата на правителството, че оправията някога би започнала през 2025 година".

По думите на икономиста, краят на простотата настъпва и идва началото на сложността: "Краят на простичките въпроси и на елементарните отговори, краят на еднопосочната политика и на едноизмерната демокрация, както и краят на измерването на брутния вътрешен продукт.

Неслучайно единият от гениите, които съм поместил в моята последна книга, казва: “Че възходът на една нация не започва в заводите, а започва в класните стаи".

Проф. Дуранкев смрази с прогноза, задава се нещо страшно - Снимка 2

Ние знаем, че може да имаме икономически растеж, но имаме отрицателно деградиране на образователната система в България. И точно тук се показва, че не по-високите заплати дават по-доброто образование, а онова нещо, което сме го позабравили - стратегическото планиране и като допълнение, може би системния подход".

"Очевидно, както по една молекула от човешкото тяло не може да се опише как мисли човек, по един атом от земната кора не може да се каже нищо за земята. По същия начин с един показател в икономиката не може да се опише развива ли се тя или не. И точно тук е необходим точно системният подход.

Защото? Хубаво имаме растеж на брутния продукт, но имаме спад изглежда на националното богатство на България", обърна внимание на това проф. Боян Дуранкев.

Източник: blitz.bg