По стара традиция виновниците си прехвърлят топката, а най-потърпевш е клиентът

В последната седмица купувачите са гневни от некачествените деликатеси в търговската мрежа. Неправителствените потребителски организации са залети с цял куп сигнали, че в магазините поголовно се продават мухлясали суджуци, посивели филета, въпреки, че според етикета, са в срок на годност. Само за последните почти 2 месеца, сигналите са над 20, при това от различни краища на страната – София, Варна, Бургас, Благоевград…

 

Практиката с пробутването на престоели нетрайни колбаси по витрините не е от днес. Често пъти нарязаните меса по големите хранителни вериги имат лош вид – посивели и с коричка отгоре, което отблъсква купувача.

 

Асоциацията на месопреработвателите в България е категорична, че вината за развалените стоки е на търговските вериги, тъй като не ги съхраняват правилно. Към това трябва да се добави и липсата на стриктен контрол не само от страна на държавата, а и от персонала на търговските обекти.

 

Пробутват ни мухлясал суджук и луканка

Експертите посочват, че честа причина за развалените колбаси е разваленият вакуум на опаковката или лошо температурно съхранение. Наблюдателни купувачи посочват, че в много от големите търговски вериги хладилниците не работят на достатъчно ниски градуси, за да охлаждат и съхраняват правилно продуктите. Целта е разбира се търговецът да спести от електроенергия.

 

Месопреработвателите обясняват, че от предприятието даден продукт отива с един етикет, срок и партиден номер, а в магазините се добавят други. Затова потребителите трябва да обръщат сериозно внимание на точния срок на годност, посочен върху етикета. При този вариант след оказания срок продуктът не може да се продава нито от предприятието, нито от магазина, а трябва да отиде като страничен животински продукт.

 

Когато оригиналната опаковка бъде отворена и търговецът нареже продуктът, срокът на годност намалява и тогава той трябва да бъде определен от търговския обект. Това е правило-закон в търговията, което обаче не се спазва, отчитат експертите.

 

Разбира се по стар обичай в търговската верига не приемат обвиненията, че е тяхна вината за развалените стоки и уверяват, че стриктно спазват правилата и осъществяват ежедневен контрол. Според правилата в самите търговски обекти трябва да има по-сериозен самоконтрол.

Продуктите с нарушена опаковка, трябва веднага да бъдат премахнати от витрината. За съжаление обаче това не се случва.

Източник: Уикенд