В паркинг се е превърнала родната къща на Тодор Колев в Шумен. На 26 август се навършват 84 години от рождението на големия актьор, който ни напусна през 2013 г. Освен къщата го няма и един от боровете, засят от бащата на артиста в двора на дома им. Другият е все още неотсечен и се издига високо в небето.



На мястото, където е израснал българският Чарли Чаплин, има няколко панелни блока, между които е изграден паркинг за живеещите в квартала край местната гара. Родният дом на Адама е бил отчужден още преди повече от 30 години. Къщите били съборени, а собствениците компенсирани с апартаменти в новопостроените тогава блокове. „Адама знаеше, че ще събарят родната му къща, но много се разстрои, когато това стана – разказва неговата съседка Мария. – Вече беше депутат от СДС във ВНС. Един път звъни вкъщи и вика на мъжа ми: „Генчо, бягай да видиш дали наистина я събарят“. Върна се мъжът ми и му се обади: „Няма я къщата, само двата бора стоят.“ След време Тодор отиде да види мястото и повече не стъпи там“.
Днес обаче единият от двата бора в двора на несъществуващата вече бащина къща на Тодор Колев загадъчно е изчезнал. Никой не знае и не е видял дали някой го е изкоренил, съсякъл или сам се е съборил при някоя от бурите.


 

Превърнаха родната къща на Тодор Колев в паркинг (ФОТО)      

Когато на 26 август 1939 г. в Шумен се родил Тодор Колев, баща му – модният по това време мъжки шивач и собственик на ателие „Адама“, посадил в двора на къщата им бор. Десет години след това посадил още едно дърво – за раждането на сина си Петър. „С времето те се изравниха и аз вече не зная кой е моят бор и кой – на брат ми“, казвал приживе актьорът.

84 години след рождението му за големия актьор напомня паметникът му, който е поставен в градската градина на Шумен. Тодор Колев е представен в цял ръст – в сценичния костюм на Иръпшъна, с цигулка и с бомбе. В дебела книга в общината, която пази имената на почетните граждани на Шумен, е записано и неговото име. Единствената привилегия, която приживе получил заедно със званието, бил безплатен билет за градската баня.

Източник: retro.bg