Земята около затвора в Белене се оказва апетитна хапка за много от българските милионери. Цели 870 декара се разиграват между висши служители, които са готови да ги дадат на „най-щедрата” фирма.

Сред тях е ресорната зам. министърка Мария Павлова. Тя вече се облизва за поста министър на правосъдието, който заемаше в служебния кабинет през 2017 г. Сега отново се натяга за служебна министърка, тъй като е много вероятно да не бъде съставен редовен кабинет.

В последните месеци Павлова е изключително близка с Нина Димитрова, която е шеф на фонд „Затворно дело”. Двете прекарвали много време заедно и обсъждали всякакви въпроси, сред които и как да лапнат повече пари от обществени поръчки.

Например сред тези поръчки е сделка с нови дюшеци за затвора. Те изглеждат напълно ненужни, тъй като зад решетките към момента са 6000 души, а в складовете е пълно с матраци. Трябва обаче да се усвои 1 млн. лв. и едни хора да се облажат с огромни пари, сякаш и сега не печелят предостатъчно.

В престъпните далавери на Павлова и Димитрова им помага директорът на ГДИН Ивайло Йорданов. Тримата се събирали във вилата на Павлова, която се намира в Искърското дефиле и е направена с парите на българските данъкоплатци. Тя била пригодена за ликвидиране на подслушвателни устройства, така че тримата обсъждали спокойно схемите, с които газят закона, въпреки че са се клели да го спазват.

Алчността им минава всякакви граници, когато се погледне бюджетът на „Затворно дело”. Той е над 20 млн. лв., като основната част се добива от затворническия труд. Всеки ден се трудят по 1000 затворници в различни фирми, а надникът им е не по-малко от 60 лв. Това значи, че фондът прибира по 60 000 лв. на ден и това е само от затворническия труд.

В момента затворът в Белене има двама директори. Васил Кордев бе назначен миналата година, но съдът постанови, че уволнението на предишния директор е било неправомерно и така сега държавата плаща по две директорски заплати, което е нелепо.

Сега големият въпрос е коя фирма ще се домогне до купуването на 870 декара край затвора в Белене. Битката е жестока, а трите гореспоменати лица ще бъдат в основата на решението. То зависи какви суми ще им бъдат предложени под масата и докъде ще стигне безочието и алчността им. Очаква се към тях да се присъединят директорите на затворите в Ловеч и Плевен, които също да започнат да забогатяват на гърба на клетия български народ, който едва свързва двата края.

Източник: Уикенд