Правителството е сериозно притеснено от новия синтетичен наркотик, който е 100 пъти по-активен от хероина. Властта обяви, че ще вземе мерки след сериозния и смущаващ брой на смъртни случаи. Лично премиерът акад. Николай Денков оповести преди началото на заседанието на Министерски съвет, че държавата започва война с дрогата.

 

От думите на премиера стана ясно, че е разпоредил създаването на нов координационен механизъм още тази седмица, чийто фокус е насочен към големите разпространители и вносители на дрога, както и към организираната престъпност. На практика от много време насам МВР не гони големите босове, отговорни за бизнеса със смърт, а притиска само дребните улични дилъри. Както е видно, това не води до намаляване употребата на наркотици, дори напротив.

 

Премиерът Николай Денков тръгна на война с дрогата и големите наркобосове

„Идеята на този координационен механизъм е да допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, който има много функции, но няма специален фокус върху тази дейност.

Основните задачи ще се координират от МВР, ГДБОП и Гранична полиция, каза още акад. Денков. Към него ще се включат и министерствата на финансите, образованието и здравеопазването и електронното управление, както и държавни агенции.

Ще поканим за партньори и националното сдружение на общините“, допълни още премиерът.

 

По темата за вноса и разпространението на наркотици не говорим достатъчно, а може би и не работим достатъчно. Тази тема е болезнена и важна, засяга изключително много хора, каза министър-председателят. Той обясни, че през последните години по тази тема не може да се отбележи съществен успех.

 

Въпреки категоричната воля на премиера държавата най-сетне да поведе война с наркоразпространението, мнозина са скептични, че МВР има потенциала да се справи. Имената на големите наркобосове се знаят от години, но въпреки това всички са на свобода и голяма част от тях още са в бизнеса. Може би не без основание са съмненията, че висши ченгета получават огромни месечни суми, за да покровителстват големите наркоструктури в страната.

 

Стратегията на полицията генерално би следвало да се смени, смятат експерти по национална сигурност. „Когато заловят дрогиран шофьор например“, никога не го питат откъде е взел наркотика, кой му го е продал – все едно е напълно нормално да си купуваш дозата. Ако се тръгне по обратния път на престъплението – при всеки заловен с наркотици, или след употребата им да се установява откъде и как го е закупил, може нещо да се промени. За това дори не е необходима промяна в закона, достатъчно е полицията. съвестно да си върши работата. Може да вземат пример от Гърция или Турция, където са безкомпромисни в раз-следванията на продажбата на наркотици”, коментира експерт.

Източник: Уикенд