Както повечето българи и Кирил Маричков признава, че не може да проследи родословието си много назад във времето. Стига някъде до прабаба му по бащина линия Елена, която е от уважавания възрожденски род Странски в Калофер. Нейният брат Георги Странски бил близък на своя съгражданин Христо Ботев, на когото става кум и кръстник на дъщеря му. По-късно той е сред политиците с важна роля около присъединяването на Княжество България с Източна Румелия”.

 

Прадядото на Кирил Маричков кумувал на Христо Ботев

Георги Странски е роден на 13 август (1 август стар стил) 1847 г. в Калофер. През 1864 г. заминава за Букурещ, където завършва първо медицинско училище, а през 1874 - медицина в Букурещкия университет. През следващите години работи като пекар в Бузъу и Букурещ и издава книгата „Медицински беседи“ (1876).

До Георги Странски, Иван Кавалджиев и Иван Грудов Христо Ботев изпраща знаменитото си писмо от борда на „Радецки“, в което изповядва: ,Аз съм весел и радостта ми няма граници, като си наумя, че „Моята. молитва“ се сбъдва.“

 

За съжаление, музикантът на „Щурците” не притежава много стари семейни снимки, освен няколкото портрети на дядовците, закачени на стените на дома му. Когато правили ремонта на старата фамилна кооперация на ул. „Марин Дринов”, той се изнесъл в апартамента на сестра си Люба Маричкова и всичките архиви на семейството се попилели, затрупани в кашони. Там някъде се затрило и писмото на Ботев до Георги Странски, което се предавало от поколение на поколение. Категоричен е обаче, че ако го намери, никога не би го дал в музей, както не го е дал навремето и покойният му баща.

Източник: Уикенд