Ексфинансовият министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев ще бъде привлечен като обвиняем от Софийска градска прокуратура заради измама с имот, ощетила бившия му американски съдружник Себастиан Бретшнайдер с над 1.5 милиона долара, разкрива запознат от държавното обвинение.

 

Преди броени дни адвокатската кантора, наета от Себастиан Бретшнайдер, е внесла сигнал до прокуратурата срещу Асен Василев, като към него е приложено и решение на Окръжния съд в Ню Йорк от 31 март т.г. по гражданско дело, заведено миналата есен от американския бизнесмен срещу Василев. Пред съда в Ню Йорк Бретшнайдер се е жалвал, че Асен Василев е взел от него заем от 1.5 млн. долара, но не му ги е върнал, а в разрез със закона е продал обезпечението по заема – сграда, находяща се централната столична улица „Чаталжда“.

 

Според решението на съдия Хоуард от Окръжния съд в Ню Йорк бизнесменът Себастиан Бретшнайдер е жертва на мошеничество от страна на Асен Василев.

Съдия Хоуард отсъжда, че Бретшнайдер е в правото си да стъпи във владение на сградата и дава указания на прокуратурата в Ню Йорк да образува наказателно дело срещу Асен Василев. В решението на съда в Америка има и призив към българската прокуратура да развали сделката за продажбата на имота, който към днешна дата е във владение на „кралицата на винетките“ у нас – Станислава Арнаудова.

 

„Чрез адвокатите си Себастиан Бретшнайдер е приложил изпълнителен лист и е предявил искане към българските власти за стартирането на екзекутора – процедура за изпълнение на съдебно решение. Въз основа на цялата тази документация прокурор от Софийска градска прокуратура разследва казуса и е възможно още до края на месец април да бъде повдигнато обвинение срещу Асен Василев за измама с имот“, разкрива запознат от държавното обвинение.

 

Макар според думите му Василев да не е застрашен от арест, при всички положения срещу него ще бъде образувано съдебно дело, за да бъдат изпълнени указанията на съдия Хоуард от Окръжния нюйоркски съд.

 

Имотната афера с Асен Василев избухна в началото на януари т.г., когато стана известно, че бивша фирма на доскорошния финансов министър – „СТВ Консълтинг“ , е с блокирани сметки заради иск на американския гражданин Себастиан Бретшнайдер за над 5 млн. лв., но е спасила имотите си чрез бърза изгодна сделка. Те са купени от „Интелигентни трафик системи“ – фирма на Станислава Арнаудова, която до 2022 г. бе почти пълен монополист при продажбата на винетки срещу комисионна от 7% за всяка продадена.

 

Медийно разследване установи, че от 2019 до 2022 г. включително от над 110 милиона лева приходи за посредниците в топ системата, фирмата на Арнаудова е получила над 88.9 млн. лв.

 

Бизнес дамата, известна с прозвището Кралицата на винетките, е купила през септември 2023 г. и имот на депутат от ПП Даниел Лорер в същата сграда на столичната ул. „Чаталджа“ 3 за 1 млн. евро. Това е пет пъти по-висока цена от тази, на която го е придобил. Справка в Търговския регистър показва, че откакто през юли 2012 г. Асен Василев регистрира „СТВ Консълтинг“, при всяко свое участие във властта, той я напуска като собственик и управител и мястото му заема Марио Сотиров, който досега е на тази позиция. Случило се е през 2013 г., когато Василев става министър на енергетиката в служебния кабинет, назначен от президента Плевнелиев. После той отново се връща в „СТВ Консълтинг“, за да я напусне през май 2021 г., когато влиза в служебно правителство на президента Румен Радев и избира политиката за свое поприще.

 

Според бившия съдружник на Асен Василев – американецът Себастиан Бретшнайдер, доскорошният министър на финансите в кабинета на Николай Денков, напълно съзнателно и в разрез със закона е инициирал серия от сделки със заложения като обезпечение по заема имот, за да не върне дълга си.

 

Мнението на Бретшанайдер се поддържа и от Окръжния съд в Ню Йорк, тъй като в решението си по гражданското дело съдия Хоуард коментира и корупционната сделка със сградата, като разглежда подробно нагласяването на закон за обществени поръчки от Василев в качеството му на министър на финансите, срещу което печелившата от закона бизнес дама изкупува сградата на „Чаталджа“ на рекордна цена.

 

„Подобна сделка се счита за корупционна в САЩ и наказанието е до 100 години затвор за извършителите, но настоящият съдебен състав не се признава за компетентен орган, тъй като сделката е изцяло между български субекти, за разлика от измамата спрямо американския гражданин Бретшнайдер“, пише в диспозитива на решението на съда в Ню Йорк, с което се удовлетворяват претенциите на Бретшнайдер.

 

Бъдещото обвинение срещу Асен Василев е нов жесток удар срещу „Продължаваме промяната“ през последните седмици след показния арест на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова и нахлуването на полиция в офиси на депутата от ПП Настимир Ананиев във връзка с европейска заповед за разследване, пратена от Белгия. Настимир е собственик на счетоводна компания, която работи с множество чуждестранни фирми. Акцията срещу депутата е след постъпила европейска заповед за разследване от прокуратурата в Антверпен, Белгия. За чуждата фирма има данни, че е замесена с пране на пари, наркотици и контрабанда. Самата фирма е регистрирана на един и същ адрес със счетоводната кантора на българския депутат, вероятно от самия Настимир Ананиев.

Източник: Уикенд, crimesbg.com