Проведената мащабна полицейска акция „Бяло“, разпоредена от главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Иван Демерджиев и проведена в цялата страна с участието на близо 3000 антимафиоти, е ударила тежко наркоструктурите на позабравения люлински наркобос Мирослав Пелтеков – Мирката и на Йосиф Йосифов – Йоско Костинбродския, научи „Уикенд“ от свои източници от ъндърграунда.

В рамките на спецоперацията, която ще продължи до края на седмицата, бяха арестувани 56 дилъри на дрога и обискирани над 150 обекта – нощни заведения, офиси и частни домове. Антимафиотите разбиха и три наркооранжерии за отглеждане на марихуана – в село Томпсън край Своге, както и в софийските села Равно поле и Мировяне.
Според запознати две от фабриките за марихуана – в село Томпсън и в Равно поле, са били собственост на люлинския наркобос Мирослав Пелтеков – Мирката. Той нашумя преди 15 г. като бос №1 на дрогата в ж.к. „Люлин“ и основен враг на страховитата Банда на Чуковете, ръководена от впоследствие безследно изчезналия Христо Вартерян – Ицо Исуса. 

Мирката също напусна страната, за да се спаси от арест – установи се в Нидерландия, където откри няколко оранжерии за марихуана.
Тази пролет властите в Нидерландия са ударили всички оранжерии на Мирослав Пелтеков в ниската земя и той е бил принуден да се прибере в България скоропостижно, тъй като попаднал в полезрението на местните полицейски служби. След завръщането си у нас Мирката инвестирал в няколко наркооранжерии край София – две от тях са разбитите при акция „Бяло“ ферми за марихуана в Равно поле и в село Томпсън. В наркооранжериите са закопчани шестима мъже, а от прокуратурата обявиха, че сред задържаните има и свързани лица с т. нар. „Люлинска група“, вероятно визирайки структурите на Мирослав Пелтеков.
Сред атакуваните в акция „Бяло“ дилъри на наркотици в София са били и наркоразпространители от свитата на люлинския бандит Весо Телото.

Веселин Ермалаев – Весо Телото отскоро контролира значителен дял от бизнеса с дрога в София и се придвижва с половин дузина въоръжени охранители. Според оперативна информация, Весо Телото работи под шапката на Йосиф Йосифов – Йоско Костинбродския и често му гостува в село Безден. Йоско Костинбродския не е бил сред мишените на акция „Бяло“, но няколко от хората му в София са били посетени от полицията. Те били задържани за справка, но освободени по-късно, тъй като при обиски в домовете им не било открито нищо незаконно.

Проведената акция „Бяло“ е първата съвместна мащабна операция на прокуратурата и МВР през последните 2 години. След като вътрешното министерство беше поето от Бойко Рашков в края на 2020 г., връзките между МВР и държавното обвинение рязко бяха скъсани. В резултат наркотърговията в страната разцъфтя до невиждани мащаби. Новият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев съумя да намери общ език с прокуратурата, макар все още между двете институции да тлее напрежение.

Безспорно най-скандалният и любопитен случай от проведената полицейска операция „Бяло“ е арестът на 17-годишен ученик от пловдивското училище „Никола Вапцаров“ в квартал „Гагарин“.
Тийнейджърът е бил задържан от полицаи в класната стая на 11 „в“ клас по време на голямото междучасие. При обиск в джобовете му са намерени 21 хапчета екстази, 20 грама марихуана, електронна везна и 850 лева. Ученикът признал, че пласира дрога на съучениците си. Твърди се, че сигнал срещу младежа бил подаден седмица по-рано от негова учителка.
В Добрич пък в рамките на полицейската операция беше спипан дилър на синтетична дрога, у когото бяха намерени над 50 000 лева и 20 000 евро. „Подът на едната стая не стигна, за да наредим и опишем конфискуваните банкноти“, твърдят от полицията.
Източник: Уикенд 
 

Полицейската акция „Бяло“  удари знакови дилъри на  Мирката и Йоско Костинбродския