Ваня Григорова, която не крие разочарованието си, че пропусна възможността да седне в кметския стол в София заради по-малко от 5000 гласа, болезнено преживявала загубата, разкриха за „Филтър“ хора от нейния екип за местните избори. В същото време амбициозната синдикалистка била окуражена от неочаквано голямата за нея подкрепа и била още по-мотивирана да се превърне във важен политически фактор в бъдеще.

Григорова, която смути част от избирателите си с неясната си позиция за войната в Украйна, била готова да активизира два основни сценария със свое участие.

Първият вариант бе да оглави Общинския съвет, който, както е известно, взема всички важни решения за управлението на града и играе по-съществена роля от самия кмет. Това можеше да се случи, ако от „Позитано“ не й бяха направили мръсен номер и не бяха издигнали Диана Тонова за поста.

Ваня Григорова и Вили Лилков от „Синя София“ бяха двете фигури, които имаха шанс да получат подкрепата и на хора извън партиите, които ги издигат, но това не се случи. Професорът по физика има опит като общински съветник, а името му не само че не е било забърквано в големи скандали, но е и символ на експертност и компетентност.

ПЛАНЪТ: Ваня Григорова изхвърля Корнелия от политиката!

Така до балотаж, в който никой не спечели и изборът се отложи за следващия понеделник, стигнаха Диана Тонова и лидерът на „Спаси София“ Борис Бонев. Възраженията срещу кандидатурата на Бонев са, че ако той оглави Столичния Общински съвет, почти цялата власт в града ще бъде концентрирана в розовата коалиция ПП-ДБ- „Спаси София“.

След като Ваня Григорова не успя да се пребори за шеф на СОС, щяла да концентрира цялата си енергия и усилия в създаването на нов ляв политически проект. Намеренията на екипа й са да се влее в групата на опонентите на Корнелия Нинова, за да занули политическата й кариера, която и без това е в регрес.

Най-важните врагове на родената в село Крушовица юристка са Крум Зарков и евродепутатът Петър Витанов. Двамата и хората около тях полагат неимоверни усилия да привлекат в своя отбор и спечелилия нов мандат за кмет на Перник Станислав Владимиров.

Според кукловодите на бъдещата партия на Ваня Григорова тя щяла да се ползва с благословията на Румен Радев, чийто юридически съветник в момента е Крум Зарков. Целта била да се акумулира масова лява подкрепа и така да бъде преборена Корнелия Нинова, която еднолично дърпа конците в БСП.

Неслучайно Нинова твърде хладно реагира на успеха на Ваня Григорова, която е сериозна заплаха за лидерската й позиция в лявото политическо пространство. За целта Корнелия смятала да търси нов път за съюз с Костадин Костадинов и „Възраждане“, които не подкрепиха синдикалистката на втори тур.

От друга страна Копейкин едва ли ще се върже да прави каквито и да било договорки с Корнелия. Той отдавна е казал, че пътят на „Възраждане“ е един – да спечелят изборите и самостоятелно да управляват страната. На него не му трябва тежестта на икономическите кръгове около Корнелия Нинова, още по-малко на Георги Гергов или Николай Копринков.

Междувременно анализатори изтъкват, че коз за бъдеща партия на Ваня Григорова е разширяващата се социална ножица между бедни и богати в България. Хората, които преживяват трудно, се припознават в синдикалистката. която е израснала в недоимък, работила е като чистачка и твърди, че се бори за правата на малкия и онеправдан човек.

Това е тенденция, която става все по-отчетлива не само в България и е голямото предимство на Григорова пред Васил Терзиев например, който е бил назначен за милионер и никога не може истински да вникне в проблемите на бедния човек.

Източници на „Филтър“ довериха, че точно този социално-политически профил на Ваня Григорова я направи особено популярна по време на кметската кампания, когато тя дори е регистрирала най-висок рейтинг сред политиците в държавата. Политолозите обаче изтъкват, че първенец по събрано доверие продължава да бъде Румен Радев. Въпреки немалкото критики към него, той все още се харесва на повечето българи.

Това създавало устойчивост на лидерския му образ. Твърди се дори, че ако Радев оглави политически проект, ще спечели категорично и ще помете останалите играчи в държавата в момента.

Каквото и да бъде бъдещето на Ваня Григорова, тя ще играе важна роля в процесите в държавата през идните години, категорични са анализаторите на социално-властовите процеси у нас.

Източник: narod.bg