Над Мария Паликарска, назначена за директор на общинското предприятие „Пазари“, е надвиснала сянката на издирвания от Интерпол с влязла в сила осъдителна присъда за рекет мафиот Пламен Галев.

 

Преди броени дни името на Паликарска, която е щерка на архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия и „личен“ поп на Братя Галеви – Георги Паликарски, официално бе обявено за нов директор на ключовото общинско предприятие. Назначението й е разписано от новия дупнишки кмет Първан Дангов, по време на чието предишно кметуване в периода 2003-2007 г. разцъфна т.нар. „Банда на офицерите“, ръководена от някогашните барети Пламен Галев и Ангел Христов.

 

Скандалният детайл около назначението на Паликарска е, че е заменила на поста уволнената от Дангов Лора Василева, а след като излязла в майчинство на следващия ден след назначението, мястото й било заето временно от Илиян Дойчев, шеф на друго важно общинско предприятие „Чистота и поддръжка“. Той също е смятан за приближен на Пламен Галев, някои дори му приписват далечна родствена връзка с издирвания мафиот.

 

Пламен Галев се опитва да заграби общинските пазари в Дупница

 

Спорен мълвата, която не без основание обхожда Дупница от седмица насам, Пламен Галев отново се подготвя да източва ударно местната хазна слагайки ръка върху о6щински дружества с общ финансов ресурс от над 15 млн. лв. Някои дори се опасяват, че нова порция ключови общински терени могат да преминат в ръцете му, докато той от 12 г. се води в неизвестност за родното правосъдие с влязла в сила 7-годишна присъда за рекет.

 

Само преди няколко месеца, на 1 юни т.г. съдружникът на Пламен Галев – Ангел Христов, изненадващо бе обявен за мъртъв от семейството му. Според смехотворната версия, поддържана от роднините му и спусната в медийно обращение от отец Георги Паликарски, издирваният от 12 г. мафиот се споминал в имението си в Ресилово, тъй като се развълнувал при срещата със семейството си. Христов се прибрал тайно в България часове преди да умре, планирайки да се предаде на властите на следващия ден.  

 

Пламен Галев се опитва да заграби общинските пазари в Дупница - Снимка 2

Отец Паликарски

Мистерията около смъртта му и до днес остава неразплетена като от МВР не знаят кога точно се е прибрал в България и откъде е влязъл в страната.

Христов бе погребан на 8 юни т.г. в затворен ковчег, а опелото в храм „Св. Георги“ бе отслужено от отец Паликарски, който през годините се утвърди като един от най-верните хора на дупнишките мафиоти.

Още докато Галеви бяха подсъдими като босове на банда за повсеместен рекет в Дупница, отец Паликарски извършваше молебен за здравето им, венцеславейки бившите барети като „най-щедрите църковни дарители“

Пламен Галев се опитва да заграби общинските пазари в Дупница - Снимка 3

Трите щерки на отец Паликарски

Дупничани обаче не крият възмущението си от това, имайки предвид фактът, че преди години Галеви заграбили много църковни имоти именно покрай паликарски, а сега Пламен Галев се подготвя да заграби и общинските пазари покрай назначението на попската щерка.

 

Според неофициално твърдение, Паликарска е била назначена на въпросната длъжност след лично обаждане на Пламен Галев до кмета Първан Днагов. Други пък твърдят, че Галев се прибрал в България малко след погребението на партньора му Ангел Христов и се укрива в града на барикадите.

Източник: Уикенд