Бившият командос Пламен Галев от разпадналия се тандем Братя Галеви се е барикадирал на отдалечен гръцки остров в очакване на „посетители“ с пистолети в ръка, издава човек от Дупница, запознат със съдбата на бегълците от правосъдието.

 

Според оскъдната информация Галев се намира на парче земя под остров Крит, което дори не е постоянно обитаемо. Причината да се скатае вдън земя е ясно откроимата тенденция към разчистване на обитателите на българския подземен свят.

 

Екшънът започна на 25 май, когато биг босът от СИК Красимир Каменов – Къро, бе убит дома си в южноафриканския град Кейптаун, заедно с жена си и икономката. Седмица по-късно дойде друга изненадващата новина – най-близкият приятел на Галев – Ангел Христов-Геле, с когото духнаха от България през 2012 г., е починал от съмнителен инфаркт в родното си село Ресилово, където „братята" имат огромно имение.

И накрая – на 16 август се случи немислимото: смятаният за недосегаем бивш съветник в ДАНС, барета и бизнесмен - Алексей Петров, бе разстрелян посред бял ден с бренеке над лявото око, докато се разхождал във Витоша над кв. „Драгалевци“.

 

Тази черна серия накарала Пламен Галев да се замисли за собствената си безопасност, още повече че именно Алексей Петров бил взводен командир на Братя Галеви след постъпването им в Специализирания отряд за борба с тероризма. В тесния приятелски кръг на Галеви се говори, че Пламен е избрал много малък остров насред Средиземно море от съображения за сигурност – на мястото е изключително трудно да пристигнеш, без да бъдеш забелязан.

 

Пламен Галев е роден на 23 ноември 1967 г. в Кърджали. След казармата постъпва в системата на МВР. Тогава е само на 20 години. Става сержант в РПУ - Станке Димитров. Показва качества и е изтеглен в Специализирания отряд за борба с тероризма в София. Там се засича с Ангел Христов, който е постъпил през 1990 г., също на 20 години. Взводен командир на Галев и Христов при баретите е арестуваният през 2010 г. Алексей Петров.

 

Галев и Христов напускат отряда на баретите със скандал в средата на 90-те. След това Пламен Галев става оперативен работник в ГДБОП, а Ангел Христов е назначен също като разузнавач в звеното на службата в Кюстендил. Галев напуска МВР през 1997 г., а Христов си тръгва година по-късно.

 

Пламен Галев се изнесе на отдалечен гръцки остров от страх за живота му

През 2000 г. се връщат в България и се установяват в дупнишкото село Ресилово. Там изграждат огромна резиденция. Вече са регистри първата си фирма за транспорт по суша, въздух и море.

През 2009 г. регистрират още няколко фирми, сред които и офшорки. По това време започват съдружие с дружества, контролирани от Васил Божков. Предметът на дейност е пътно строителство. Техни приближени участват в управлението на няколко подобни структури, сред които „Автомагистрала Струма“ АД и „Пътища Самоков“ ДЗЗД.

 

Покрай Васил Божков се сдружават и с Феодор Феодоров – Голямата Федка, от Перник. Точно една от фирмите им с него става обект на данъчна проверка след ареста на Пламен Галев през 2008 г. Започват да ровят документацията на дружеството и начисляват ДДС за довнасяне в размер на 70 000 лв. С Федката Галеви имат обща фирма – „Югозападна инвестиционна компания“, с която участват в „Спортни съоръжения и системи“, заедно с ексбанкера и настоящ бизнесмен Георги Попов. Името на компанията се свързва със скандал за спорен имот. В „Инфра асет мениджмънт“ Галеви са партньори отново с пернишкия бизнесмен Феодор Феодоров.

 

През 2009 г. Пламен Галев се кандидатира за депутат, но безуспешно. През 2012 г. е признат за участник в организирана престъпна група и осъден на 5 г. затворническо общежитие, след което заедно с Ангел Христов – Геле, бягат и са обявени за международно издирване. Женен е, с две деца от този брак, но с жена му са разделени. Към края на 2010 г. неговата любовница го прави татко за трети път.

 

Пламен Галев е арестуван през декември 2008 г. заради заплахи срещу журналистка. През 2009 г. е заведено дело срещу него за изнудване, средна телесна повреда и принуда. През 2009 г. Галев е кандидат за депутат и е пуснат под гаранция от 50 000 лв. През 2010 г. кюстендилският окръжен съд го оправдава. През 2011 г. Галев е признат за виновен за организиране на престъпна група от Софийския апелативен съд и е осъден на 7 г. затвор. През декември същата година ВКС започва разглеждането на делото.

 

Неговото решение е произнесено през май 2012 г. – състав на ВКС с председател съдия Савка Стоянова намалява присъдата на Галев на 5 г., които той трябва да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим. Галев и Христов са обявени за издирване, след като изчезват, преди да влязат в затворническото общежитие.

Източник: Уикенд, crimesbg.com