По 12 бона месечно е получавал съдебният инспектор-пияница Александър Мумджиев, който скандализира персонала на хотел във Враца със сексуалните си предложения.

В декларацията му пред КПКОНПИ е отбелязано, че годишният му доход е на стойност 141 888 лева. Докато се подвизава в инспектората на ВСС, е спестил и над 400 бона. За сравнение – в началото на мандата си, е държал влог малко над 32 000 лв.

 

Мумджиев вероятно е ценен кадър за съдебната власт, понеже е бил инспектор първо през 2008 – 2012 г. и за втори път – от 2016 г. досега. По-точно, докато сам си подаде оставка на 17 май. През 2016 г. е лансиран за поста от бившия червен депутат Чавдар Георгиев, който беше зам.-министър на околната среда в правителството на Пламен Орешарски и след това при тройната коалиция. Георгиев като „еколог” се прочу с лобизма си да се приеме Общ устройствен план на Царево, който дава зелена светлина за застрояването на хиляди декари по Южното Черноморие, включително и в природен парк Странджа.

 

Разбира се, когато Чавдар Георгиев предлага Мумджиев да стане инспектор, акцентира върху „изключително високите нравствени и професионални качества” на кандидата! Той не пропуска да подчертае, че юристът, който има 20 години стаж най-вече като следовател, е „съвестен и инициативен” и притежава „уникален професионален опит".

При избора на инспекторите обаче лъсват и дипломите им на юристи. Така излиза на светло, че Мумджиев е завършил право в Софийския университет със зашеметяващия успех от държавните изпити 3.50. Общият успех от следването му е със стотни по-висок – 3,88. Въпреки посредствените си резултати (а може пък и благодарение на тях), Мумджиев на два пъти става инспектор и изкарва над 10 години на една от най-високите позиции в съдебната власт.

 

Пиянските изцепки обаче взеха главата на този орел на правосъдието. Оставката му е приета на секундата от несменяемата шефка на Инспектората на ВСС Теодора Точкова, чийто пък съпруг, да напомним, адвокат Васил Точков, е шеф на някакъв „Съюз на отечеството“, който бил наследник на „Отечествения фронт“.

Въобще интересни хора са се устроили във висините на правосъдието.

 

Командировката, която струва поста и тлъстата заплата на Мумджиев, започва на 9 май във Враца. Той е трябвало да проверява районната прокуратура в града. Само че не спира да пие, а и да отправя сексуални покани към камериерки и сервитьорка, като не пропуска да им се изфука, че е част от властта. Според пиянските му хвалби – като него, толкова силни, били само 10 човека в България. Звучи нелепо да е бил част от задкулисието, но пък един изпълнител на определени поръчки, може и да е бил, смеят се в столичната Съдебна палата.

 

Само че от хотела се обаждат в полицията, а прокуратурата прави проверка на арогантния инспектор. Става ясно, че Мумджиев не е изтрезнял, откакто е стъпил във Враца. В крайна сметка сега той се разследва за „непристойни действия“, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото“.

 

Веднага след този резил Мумджиев вместо да напусне съдебната система, пожела да се спихне кариерно като следовател. Само че в сряда пред прокурорската колегия на ВСС е представен доклад на районния прокурор във Враца. В него се посочва, че Мумджиев не отговаря на нравствените качества, за да бъде възстановен като магистрат. Самият той предстои да даде обяснения на 29 май, също пред прокурорската колегия.

 

След гръмките разкрития за дейността на съдебните лобисти Пепи Еврото и Мартин Нотариуса, пиянската изцепка на инспектора Мумджиев, е поредният удар върху имиджа на родната Темида.

Източник: Уикенд, crimesbg.com