Кметът на София Васил Терзиев все повече затъва в схеми с безобразни политически назначения досущ като модела, която щеше да сменя заедно с марионетките от ПП-ДБ, ядосва се информатор на от Столична община. Както вече писахме, Васко Кмета набута за зам.-кмет по финансите спасителката на Просто Киро – одиторката Гергана Москова, оправила бакиите на куп фирми на Кирил Петков.

За да опровергае собствената си заявка за „нов морал”, ДС наследникът Васил Терзиев продължи с безобразното набутване на калинки – ни в клин, ни в ръкав кметът на София махна директор на ОП „Столично предприятие за третиране на отпадъци“, т.нар. завод за боклук, и постави начело компрометирания Николай Савов.

Савов е бил директор на Столичното предприятие за третиране на отпадъците от неговото създаване през 2013 г. до 2016 г., когато е изритан.

Причината – закупил от частна фирма огромно количество хигиенни материали за нуждите на завода, за които не е имало място, където да ги съхраняват. Затова служители били принудени да тъпчат химикалите на всевъзможни места, дори под стълбите в предприятието.

Питане към Васил Терзиев: Кмете, това ли е новият морал? Назначи в екипа си осъдения за три трупа в „Кремиковци” Николай Савов

В миналото си Савов, обаче, се крие истинска трагедия, която очевидно не му пречи да драпа за началник в тумбата на мерзката коалиция ПП-ДБ-„Спаси София” – става сдума за инцидент в „Кремиковци”, отнел живота на трима работници – Тошко Петров и Здравко Мишев, водопроводчици, и пожарникарят Темелко Първанов.

Трагедията се случва през 2004-а, когато новият-стар шеф на завода за боклук е началник на производство „Водоенергийно” в металургичния комбинат – на 10 януари при изтичане на доменна газ загинаха Тошко, Здравко и Темелко, а други 22 бяха ранени.

Три години по-късно – през 2007-а, Софийският градски съд призна за виновен началника Николай Савов за аварията. Подсъдими по делото бяха началникът на група „Пожарогасене” Иван Нешков, началникът на смяна в доменното производство Валентин Кубадинов, началникът на газоспасителите Христо Александров, газовикът Димитър Блажев, началникът на производство „Водоенергийно” Николай Савов и спасителят Ивайло Стойков.

Те са обвинение за причиняване на смърт заради немарливо изпълнение на задълженията, както и за причиняване на тежка телесна повреда поради немарливост. Така новият шеф на софийския завод за боклук, назначен лично от Васко Кмета, е… глобен с 1000 лева.

Прокурорът по делото по онова време Божидар Джамбазов поиска по-строго наказание за трима от обвиняемите – Димитър Блажев, Николай Савов и Иван Нешков, тъй като те били пряко отговорни за трагедията. Максималната присъда за трагедията можеше да е лишаване от свобода за срок от осем години.

Аварията в „Кремиковци” бе предизвикана от изтичане на „коксов газ” от първа доменна пещ, който прониква във тръбопровод (на него именно е бил монтиран изчезналият спирателен кран), ремонтиран от група работници. Този газ е силно токсичен (съдържа въглероден окис, въглероден двуокис, серни и азотни окиси и сероводород) и при вдишване поразява белите дробове, главния мозък, черния дроб и куп други органи.

Затова е питането към Васко Кмета: Това ли ви е новият морал? Така ли смятате да управлявате София, като набутвате във властта осъден за смъртта на трима работници? Розовата коалиция ПП-ДБ-„Спаси София“ не я чака нищо добро, Васко, ако ще и цялата „Държавна сигурност“ да застане зад вас.

Източник: narod.bg