От седмици последователите на Бялото братство живеят на палатки край Седемте рилски езера в очакване на Божествената нова година, която настъпва на 19 срещу 20 август. Дните до 21 август се отбелязват като начало на духовното пробуждане, на духовното слънце на човечеството.

 

Създателят на Братството Петър Дънов води за пръв път последователите там през 1929 г.

Към днешна дата езерата са се превърнали в изключително популярна дестинация за туристи и любопитни хора, което създава доста грижи на отговорните за съхранението на чистотата в района.

 

За разлика от останалите посетители на Седемте рилски езера, последователите на Петър Дънов забелязват замърсяването им още през 30-те години и правят всичко по силите си, за да го спрат, но не се получава.

 

Засега много от редовните участници в паневритмията, както и стотиците приходящи да се включат в големите кръгове на облечените в бяло край езерата, не пропускат да се похвалят, че са усетили духа на Учителя. Разпространява се и мълвата, че имат видения с блестяща като светкавица сянка на Петър Дънов, танцуващ в ритъма на паневритмията. Твърдят, че очертанията му са особено силни преди Божествената нова година.

 

Петър Дънов отново събира хиляди в Рила

63-годишният Васил Цветков обаче твърди, че не всички успяват да видят блестящия дух на Дънов, а се появява само на избрани. Той виждал сянката му и върху камъка, известен като Трона на Дънов.

 

И макар основно упреците за замърсяването на Рилските езера да пада върху дъновистите, истината е, че те редовно почистват планината, твърдейки, че между нея и хората всяка изминала година се създава необикновена хармония, подготвяща идването на новото човечество.

 

Приживе Дънов повтаря, че Молитвеният връх е важен център, на който присъстват светли разумни същества, работещи за доброто не само на България, но и за целия свят.

Източник: Уикенд