61 страници със сделки са фиксирани в Имотния регистър на името на някой си Валери Кирилов от пернишкия квартал „Църква“. При това не става дума за бизнесмен от IT-сектора, нито за оръжеен търговец или дори за така нашумелите с финансовите си възможности зърнари. Въпросният Валери Кирилов, известен като Вале Гугутката, преди време е лежал в затвора, а основното му занимание след това е да придобива имоти в цялата страна – Царево, Банско и най-вече в селата около Перник и Радомир.

 

„Води трима свидетели и доказва, че владее имота по давност, обясняват отлично запознати със схемата но Валери Кирилов. След това сделката се заверява при нотариус, обикновено това е Румен Манов от Перник, като най-често се отбелязва, че от общината била извършена обстоятелствена проверка, само дето не е ясно кой от общината ще си сложи подписа под такъв документ!“.

 

Официалното препитание на Валери Кирилов е отглеждането на крави. „По цял ден върви след стадото, което е не повече от 20-ина крави и телета – описват ежедневието му запознати.

Облечен с дочени дрехи, по нищо не прилича на голям играч на имотния пазар.

 

Една от последните мишени, в която се е прицелил господинът, който иначе действа мащабно, се намира в местността Дома край квартал „Църква“. Мястото от 11 декара от години се владее от Веселин Георгиев, който там отглежда животни.

 

Някога там е била помпената станция на несъществуващия завод „Пектин“. От нея е останала само бетонна постройка, част от която е вкопана дълбоко в земята. По мистериозен начин през април 2023 г. Валери Кирилов и съпругата му Райна се сдобиват с нотариален акт, че са собственици на тази останка от отдавна ликвидирания „Пектин“. Не е ясно как точно са станали нейни собственици по давност, както е записано в нотариалния акт, издаден от нотариус Румен Манов, нито пък кой точно от общината е направил обстоятелствената проверка“.

 

Никой в Църква” не е виждал съпрузите Райна и Валери Кирилови да се появяват в имота, нито пък някога са го стопанисвали. Дори и да искат, те не могат да влязат в него, понеже от години теренът е ограден, има и електропастир и пиле не може да прехвръкне. Въпреки това семейството се е сдобило с нотариален акт, че владее бетонната постройка, описана като стопанска сграда. Няма значение, че до сградата във въпросния имот от 11 дка. няма нито път, нито достъп.

 

Успоредно с тази сделка запознати ни уверяват, че господинът движи и още едно придобиване на съседен имот. Отново с трима свидетели, които доказват, че Вале Гугутката го е владеел от години. Нищо, че въпросният имот, който е в съседство с помпената станция, винаги е бил общински!

 

Част от имотните сделки на пастира с душа на брокер, са резултат и от лихварската му дейност. „Дава пари назаем, а после придобива имотите на длъжниците си“ – обясняват запознати.

 

Друг често прилаган трик, с който Кирилов е напълнил 61 страници с придобивки в Имотния регистър, е да изкупува идеални части от имоти, показват документите. Обикновено това са имоти с няколко наследници. Гугутката купува дяловете на един от тях и след това започва съдебни дела с другите. Из съдилищата на България води десетки дела” – казват очевидци на бизнес замаха на господин пастира.

 

Последната бизнес идея на Гугутката е свързана с гробището на квартал „Църква”. Оказва се, че то се простира в съседство с негов имот. Преди пет години обаче започнали да погребват и в собствеността на Валери Кирилов. Земята не била отчуждена, но бившият кмет на квартал „Църква” Радослав Динев му намерил цаката – направо пращал хората директно при Гугутката с него „да се разберат”.

 

Така върху земеделската земя започва да се разраства гробището на квартала и това се вижда дори от магистрала „Струма” срещу квартал „Църква”. На свой ред Валери Кирилов започнал да продава земя за гробовете по 400 лева! Тази практика започва след 2017 г., и никой от общината не си мърда пръста да реши проблема.

 

Пастир с душа на брокер върти апетитни имотни сделки

 

Да уточним: това се случва на някакви си 30-ина километра от столицата на страна – член на ЕС, а не в някое затънтено селце в третия свят! Гробището, което не е със статут на частно, и имотът на Гугутката напълно са се слели, а хората от „Църква” нямат друг избор, освен да купуват от частника земя.

Само не е ясно къде спи голямата общината в Перник и как е допуснато частник да продава гробищни места?!

 

Като бизнесмен въпросният господин е регистрирал само ЕТ „Валери Кирилов – Топкомерс”.

Такъв предприемач като него, с неговия размах и възможности, разбира се, трудно може да се развива и да процъфтява, ако няма чадър от ченгета и прокурори.

 

Иначе отдавна от НАП поне да са проверили приходите и разходите му. Нотариусът Румен Манов, който най-често заверява сделките на Гугутката, преди време стана национално известен, след като грабители проникнаха в кантората му и задигнаха огромна сума пари, споменават се 300-400 хил. лева.

 

Според запознати обаче Вале Гугутката си има личен юридически консултант. Споменава се бивш съдия от Перник. Той давал съвети на Гугутката как да върти сделките, какво да купува, какви дела да води в съда. Магистратът давал и така нужните контакти със съдии и прокурори. Името на този юрист засега ще запазим в тайна. Нека да оставим да си свършат работата съответните органи, както обичат да се изразяват в полицията и прокуратурата, ако въобще се задействат.

 

И още един интересен детайл около фамилията на Гугутката от с. Църква с уверени крачки по пътя на родителите си вървят и дъщерите. Засега те придобиват имоти край скъпите села Рударци, Драгичево, Голямо Бучино и въпреки крехката си възраст вече имат по 6-7 страници сделки в Имотния регистър.

Източник: Уикенд, crimesbg.com