Антимафиот разкрива, че 63-годишният контрабандист, бивш агент на ДС – Никола Николов – Паскал, който бе обявен за международно издирване от родните власти, е обезпечавал години наред морското трасе за трафик на тонове кокаин от България към Гърция.

 

Според данни от разследването, което се води срещу Паскал, баща и син – Марин и Стефан Димитрови – Ярите, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и отстранената шефка на Агенция „Митници” Петя Банкова, международният трафик на кокаин е бил сред основните финансови пера в престъпната организация.

„Оперативни данни, придобити от внедрени агенти на ДАНС в ъндърграунда гласят, че Паскал е прекарвал кокаин от България към Гърция по разработен от него „ВИП маршрут. Трасето се е наричало така, тъй като преносът на дрога се е извършвал с луксозни яхти, които тръгвали от яхтените пристанища в Созопол, Свети Влас и Несебър, минавали през Босфора и пролива Дарданелите, без да бъдат щателно проверявани от родните, от турските и от гръцките гранични власти, и накрая акостирали на различни яхтени пристанища в гръцки териториални води в Средиземно и Егейско море.

 

Твърди се, че кокаиновият ВИП маршрут на Паскал е функционирал от поне десетилетие в периода март – октомври, като ежегодно се прекарвали по над 10 тона кокаин чрез десетки влизания и излизания на яхти от България към Гърция и обратно.

„Били са използвани различни мотиви за използването на този маршрут – или че яхтата се кара за ремонт в Гърция, или че собственикът й е избрал да почива там. Една и съща яхта обаче никога не е била използвана повече от един път годишно за пренос на кокаин, за да не буди подозрение“, твърди разследващ полицай, запознат с придобитите от ДАНС и засекретени за обществото и медиите данни. Според тях обикновено при всеки яхтен курс към Гърция се трафикирали между 150 и 300 килограма кокаин. Твърди се, че Паскал е прибирал по 5000 долара за всеки прекаран килограм кокаин от международните наркокартели и че логистиката по обезпечаването на товарите е минавала през Марин Димитров – Ярата и сина му Стефан. Не е известно откъде е влизала дрогата в България, нито кой я е предоставял на Паскал, но се предполага, че това е ставало също по море, но чрез кораби контейнеровози, акостиращи на пристанищата във Варна и в Бургас.

 

Според версия, усилено разпространявана в ъндърграунда, до акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия срещу контрабандната мрежа на Паскал и ареста на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова се е стигнало след заловените на пристанището в Бургас 170 кила кокаин скрити в хладилни контейнери, в които са се съхранявали банани. Кокаинът беше открит на 24 март, а полицейската акция срещу групата на Паскал се проведе седмица по-късно – на 3 април т. г.

 

„Битува версия, че дрогата е открита не от нашите гранични власти, а от представител на службата на САЩ по митници и гранична защита, който наблюдава работата на Митница - Бургас и е с ранг на заместник-директор. Американецът е настоял контейнерът с банани от Еквадор да бъде разпломбиран и щателно проверен, а впоследствие е написал доклад до посланика на САЩ в България, че родните гранични власти са игнорирали заповедта му корабът, разтоварил контейнера с кокаин, да не бъде пускан да излиза извън териториалните води на страната ни“, твърди запознат от подземния свят. Според него има връзка между задържаната дрога на пристанището в Бургас и последвалите арести на шефката на Агенция Митници“ Петя Банкова, 6аща и син Марин и Стефан Димитрови и бягството на Никола Николов – Паскал.

Смята се, че дрогата на стойност поне 15 милиона лева, е трябвало да бъде прекарана до Гърция по яхтения маршрут на Паскал. В южната ни съседка килограм кокаин се търгува на едро по 30 000 евро, а от уличната му продажба могат да се изкарат между 6 и 8 пъти повече пари.

 

Както вече писахме, разследване на ДАНС гласи, че контрабандната мрежа на Никола Николов – Паскал и свързаните с него баща и син Марин и Стефан Димитрови се е разпростирала върху рекордните осем гранично-пропускателни пункта в България. Бандата се е занимавала основно с нерегламентиран внос-износ на цигари, алкохол и петролни продукти, но е обезпечавала чрез влиянието си в митниците и други контрабандни товари, за което е прибирала дял от печалбата.

 

Под контрола на Паскал и хората му са били най-оборотният гранично-пропускателен пункт в страната – ГКПП „Капитан Андреево“, както и Лесово, ГКПП „Кулата“, Калотина, Дунав мост – Русе, ГКПП „Видин“, ГКПП „Оряхово“ и гранично-пропускателният пункт при село Стрезимировци.

 

Твърди се, че Паскал е обезпечавал и трасета за пренос на хероин през България и е прибирал пари от турски и кюрдски престъпни групировки, с които е разплащал подкупи към висши митничари, полицаи и дори политици.

 

Двупалубната лодка на контрабандиста изчезна от Созопол

Луксозната 19-метрова двупалубна яхта на Никола Николов – Паскал, закотвена на яхтеното пристанище в Созопол, е отплавала от Черно море в средата на април, само дни след акцията срещу контрабандната мрежа на 63-годишния аферист.

 

Предполага се, че Паскал е разпоредил на капитана на яхтата да му я достави до Гърция, където се укри първоначално, за да избегне ареста си. Според полицейски данни Паскал вече е в Дубай, за да избегне издадената наскоро срещу него европейска заповед за задържането му.

 

Яхтата на Паскал - „Азимут 58 Лазур“ на заводска стойност над 2 милиона евро, е била купена от контрабандиста през 2018 г. и оттогава стои на яхтеното пристанище в Созопол, в непосредствена близост до яхтата на криптокралицата Ружа Игнатова.

 

Луксозният плавателен съд на Паскал е далеч по-скромен от този на безследно изчезналата криптоаферистка, но също предизвиква завистливи погледи.

Яхтата е дълга 19 метра, разполага с три каюти, две тоалетни с душ и може да побере до 10 пасажери. Двупалубната яхта е с напълно оборудвана кухня. Твърди се, че в Гърция Паскал притежава още два луксозни плавателни съда и катамаран, които отдава под наем на заможни клиенти, когато е зает да прекарва контрабандни товари през българските граници.

Източник: Уикенд, crimesbg.com