Запознати от ъндърграунда разкриват, че контрабандният бос Никола Николов – Паскал е съумял да напусне Гърция и да офейка към Дубай още преди седмица, изпреварвайки предаването на международната заповед за задържането му.

Според думите на 63-годишният „капо ди тути капи“ на ГКПП-та в България вече се е установил в Емирството, където арестуването и последващата му екстрадиция у нас е почти невъзможна.

 

В началото на седмицата градският прокурор на София Илияна Кирилова обяви, че Паскал вече е международно издирвано лице по искане на родните власти, но не поясни на какво се дължи за6авянето на европейската му заповед за задържане.

 

Никола Николов – Паскал, централна фигура в скандала с митниците и данни за контрабанда на цигари, закриляна от вече освободените от длъжност и сдобили се с обвинения от прокуратурата шефка на Агенция „Митници“ Петя Банкова и главния секретар на МВР Живко Коцев, изчезна от страната в началото на април, когато беше проведена операция „по неотложност“ на ДАНС и Антикорупционната комисия.

Дни след арестите на Банкова, на баща и син Марин и Стефан Димитрови и след изтеклите скандални снимки с голия в сауна и окичен с часовник за 50 бона Живко Коцев, се оказа, че службите са следили в продължение на месеци контрабандния. канал на Паскал, но въпреки течащата разработка не са сметнали за необходимо да задържат боса на организираната престъпна група. Усилен слух даже гласи, че Паскал е бил задържан в акция на ДАНС на 3 април в една от къщите му м частния жилищен комплекс „Джентъл парк“ в София, но впоследствие бил пуснат тайно да напусне България, докато „бурята утихне“.

 

Според официални данни на МВР Никола Николов – Паскал е напуснал България през ГКПП „Кулата“ на 29 март с луксозния си кемпер, като 63-годишният контрабандист е бил придружаван от други членове на семейството си. Паскал притежава хотел  и къща в гръцкия град Кавала, а запознати с бизнеса му твърдят, че той е неофициален собственик на още безчет имоти в Гърция, придобити през последното десетилетие чрез дузина подставени лица от Хасково, Петрич и Димитровград.

 

Високопоставен  митничар, запознат със схемите на Паскал потвърди информацията, че Николов вече не се намира на територията на съседна Гърция: „Доколкото знам, още преди седмица Паскал е отлетял за Дубай с полет от Атина“.

 

Според човек от структурите на МВР обаче Никола Николов – Паскал е поставен под постоянно наблюдение от гръцката полиция по искане на българските власти и би следвало да бъде задържан, ако направи опит да напусне пределите на Гърция. Факт е обаче, че допреди дни за Паскал нямаше издадена европейска заповед за арест и той би могъл спокойно да си тръгне от южната ни съседка.

 

След избухналия скандал с Паскал и контрабандната му мрежа, закриляна от висши митничари и ченгета, стана известно, че Никола Николов е вербуван от Държавна сигурност още в казармата, а веднага след това е бил назначен на граничния пункт „Капитан Андреево“. Там е работил по каптагоновия канал в средата на 80-те години. След това под прикритие е прехвърлен като шофьор на тир и така усвоява целия канал от България през Турция към Близкия Изток.

 

Според бившия началник на Митница „Свиленград“ Георги Шишков, Паскал е започнал контрабандната си дейност още в зората на демокрацията и в момента е достигнал до най-високото ниво.

 

„С помощта на гръцки комунисти, избягали от родината си от дясната диктатура от 1967 – 1974 г., Паскал в началото на 90-те години стартира контрабандната си дейност.

Първата му фирма е съвместна с възрастен гръцки гражданин в Орестиада. Роднина на гръцкия гражданин в Солун е открил в безмитна зона „Солун“ представителство и е започнат превоз на цигари от Кипър, през безмитна зона „Солун“, а оттам към България“, описва прощъпулника на Паскал в контрабандния бизнес бившият митнически шеф Георги Шишков.

Източник: Уикенд, crimesbg.com