Контрабандният бос Никола Николов – Паскал, който бе задържан в края на миналата седмица в Белград при съвместна операция на сръбските и българските полицейски служби, не е бил закопчан пред входа на болнично заведение в сръбската столица, както твърдят адвокатите му, а на паркинга на 5-звездния хотел „Метропол“, докато отивал на вечеря в изискан ресторант, издават запознати от МВР.

 

64-годишният аферист е бил задържан от цивилни полицаи в центъра на Белград секунди след като слязъл от черен джип „Мерцедес G класа" с българска регистрационна табела, а заедно с него в ареста бил отведен и шофьорът му, който малко по-късно същата вечер е бил освободен.

Според усилен, но засега непотвърден официално слух, Паскал е арестуван преди да вечеря с Пепи Еврото, с когото през последните три месеца често е засичан в столицата на Сърбия. Скандалният бивш шеф на софийското следствие Петьо Петров – Еврото, също се укрива в Белград от родното правосъдие като обвиняем за документална измама и кражба на злато за над 1,5 млн. лв. по аферата „Осемте джуджета, но за разлика от Паскал срещу него държавното обвинение не е издало европейска заповед за задържане.

 

За близостта между Паскал и Петьо Петров стана ясно още в края на юли, когато разкрихме, че контрабандист №1 на България се укрива в Белград при скандалния бивш следовател, който е поел ангажимент да реши проблемите му с родното правосъдие срещу подкуп от 1 млн. евро. Неотдавна братът на Пепи Еврото – прокурорът от Софийската апелативна прокуратура Емил Петров, опита да осуети в съдебна зала издаването на европейска заповед за задържане на Паскал с абсурдния мотив, че не било сигурно, че Николов е извън България. Съдиите от Апелативния съд в София обаче игнорираха дръзкия опит на прокурор Емил Петров да саботира действията на държавното обвинение.

 

Никола Николов – Паскал офейка от България тази пролет, броени дни преди шумните арести на тогавашната шефка на Агенция „Митници“ Петя Банкова, главния секретар на МВР – Живко Коцев и баща и син Марин и Стефан Димитрови – Ярите за контрабанда на цигари и дрога през родните граници.

 

Според данни, събрани в секретен доклад на ДАНС и огласени от шефа на държавната служба за сигурност Пламен Тончев пред депутати от 49-ото Народно събрание, митничарската банда на Никола Николов – Паскал е действала активно поне от есента на 2021 г. до началото на 2024 г., когато е неутрализирана и за този период от България към Европа са тръгнали над 500 тира, натоварени с необмитени цигари. Общата печалба на контрабандистите и загубата на държавния бюджет от необмитените папироси надхвърля смайващата сума от 1 млрд. лв. Смята се, че около 30% от печалбата на контрабандистите е постъпвала в корумпирани полицаи и митничари и че впоследствие част от авоарите са били препирани в покупката на луксозни имоти у нас и по света.

 

Според полицейски източник Паскал се е установил в Сърбия в началото на април, след като първоначално се е укривал в Гърция на трети ръкав на полуостров Халкидики, където притежава собствен хотел. В западната ни съседка кралят на контрабандата открил две нелегални фабрики за цигари съвместно с тамошния си дългогодишен партньор Мирко Попович. Твърди се, че още в началото на месец юни от България към Сърбия тайно били изнесени няколко машини за производство на цигари, внесени от групата на Паскал у нас от Индия още през 2022 г.

 

„В Сърбия функционират поне две нелегални фабрики за производство на цигари, собственост на Паскал и на съдружника му Мирко, като продукцията се изнася към страни от Европейския съюз през Унгария и Хърватия. Според оперативно постъпили данни единият от нелегалните цехове за цигари на Паскал в Сърбия, е разположен в село в непосредствена близост до гранично-пропускателния пункт Томпа, а другата фабрика се намира в село Сурдулица край Власинското езеро. Контактите със сръбските митнически власти за износа на тирове с нелегални цигари са минавали не през Паскал, а през ортака му Мирко Попович“, разкрива полицейски източник.

 

Според една от версиите за задържането на Никола Николов в Белград, разпространяваща се в родния ъндърграунд, Паскал е предаден от сръбския си партньор, който искал да сложи изцяло ръка върху бизнеса с производство и трафик на нелегални цигари. Някои обаче определят тази версия като абсурдна заради факта, че Паскал и Мирко работят съвместно от поне две десетилетия.

 

През 2006 г. партньорът на българския контрабандист в Белград е задържан заради открити 8 тира с цигари, влезли от Сърбия в унгарския град Печ, и тогава разследването установило, че папиросите идват от България по трасета на Паскал. Тогава Мирко Попович е освободен след няколко седмици, прекарани в ареста, без да пророни нито дума за ролята на българския си партньор в международната контрабандна схема.

 

Смята се, че нелегалните фабрики за цигари на Паскал в Сърбия, е трябвало да заработят в Турция, но акцията на МВР срещу контрабандната му мрежа тази пролет е променила първоначалния план. Твърди се, че именно заради постъпили данни в ДАНС в началото на 2024 г., че баща и син Марин и Стефан Димитрови – Ярите изграждат фабрика за цигари в Турция, от държавната служба за сигурност поставили под наблюдение „лейтенантите“ на Паскал. Така чрез СРС-та били документирани десетки срещи на Марин Димитров с Тихомир Костов – старши инспектор на ГКПП „Капитан Андреево“, както и с Петър Субев – бивш началник от „Гранична полиция“, отговарящ за аерогарите. Неотдавна Субев също се сдоби с обвинения като част от бандата на Паскал, шефът от „Гранична полиция“ обаче е на свобода с парична гаранция.

 

Предполага се, че в следващите седмици по „митническото“ дело с обвинения ще се сдобият още няколко бивши митничари и полицаи, прибирали подкупи от бандата на Паскал. Като бъдещи подсъдими се споменават имената на Лилия Веселинова от полицията и на митничарите от ГКПП „Капитан Андреево“ Тихомир Костов и Теодор Иванов.

Източник: Уикенд, crimesbg.com